Ing. Petr Vokřál

  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2014 14:30:00

Z brněnských městských firem brzy ubude kolem čtyřicítky politiků

Z brněnských městských firem brzy ubude kolem čtyřicítky politiků

Z představenstev a dozorčích rad společností ve vlastnictví města Brna ubude v brzké době zhruba čtyřicítka politiků.

ČTK to dnes sdělil primátor Petr Vokřál (ANO). V osmi firmách ve stoprocentním vlastnictví města a v pěti s částečným podílem je kolem 70 politiků v představenstvech a 70 v dozorčích radách. Podle Vokřála po vyřízení potřebných náležitostí klesne během několika týdnů v obou orgánech počet shodně zhruba na 50. Začíná tím profesionalizace městských firem, kterou před volbami slibovalo vítězné hnutí ANO.

Vokřál předložil návrh na odvolání všech dosavadních politiků v městských firmách a dosazení části jiných na ustavujícím zasedání zastupitelstva. Podpořila ho nadpoloviční většina zastupitelů. Původní myšlenka ANO směřuje k tomu, aby v představenstvech nebyli žádní politici, ale figurovali pouze jako kontrolní orgány v dozorčích radách. Kvůli stanovám to však není možné hned, protože předpisy požadují, aby nadpoloviční většinu představenstev a dozorčích rad tvořili politici. ANO chce však stanovy spolu s koaličními partnery Žít Brno, KDU-ČSL a SZ změnit. "Potrvá to zhruba půl roku," poznamenal Vokřál.

Podle něj nové vedení připravuje pro městské firmy také audity. "Jak jsme řekli už dříve, nechceme vyhrabávat kostlivce ze skříně ani záměrně hledat chyby. Vždy když jsem ale v soukromé sféře přebíral nějakou firmu, dostal jsem právní a ekonomický audit, abych věděl, jak na tom je. To stejné chci v městských firmách," vysvětlil Vokřál.

Z jeho hlediska není v městských firmách úplný pořádek, co se týče administrativy a podobných věcí. "Některé firmy fungují dobře, u jiných scházejí strategie a plánování. Není možné, aby to tak bylo. Obdobně je to i u příspěvkových organizací, kde se naplánují výdaje, které jsou pak na hony vzdálené realitě," řekl primátor. Dodal, že problémů je víc, než čekal. "S náměstky jsme narazili na problémy, které nikdo neřešil. Nejsou dobře rozpracované infrastrukturní projekty, takže i kdybychom chtěli na investice utratit peníze, nemáme jak. Projekty totiž nejsou připravené. Proto se nestíhají vyčerpat peníze z Evropské unie. A to je pro mě po působení v podnikatelské sféře nepochopitelné," dodal Vokřál.

Vokřál působil v soukromém sektoru přes 20 let, především ve vrcholných pozicích společnosti A.S.A, která se zabývá odpadovým hospodářstvím. Primátorem se stal poté, co volby v Brně vyhrálo ANO a utvořilo koalici s Žít Brno, KDU-ČSL a zelenými. Čtyřkoalice vystřídala ve vedení radnice ČSSD a ODS, Vokřál nahradil Romana Onderku (ČSSD).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama