Ing. Petr Vrána

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2022 10:01:00

Stavba dálnice D1 kolem Přerova může začít

Stavba dálnice D1 kolem Přerova může začít

Město za ni bojovalo skoro čtvrt století

Konečně jsme se dočkali. Těmito slovy hodnotil náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil fakt, že se letos může kopnout do země a začít stavět chybějící úsek dálnice D1 Říkovice-Přerov. Na stavbu čekají Přerované více než dvě desítky let. „V roce 1998 zazněl první příslib dálnice, která měla stát v roce 2002. Po letech bojů se termín zahájení plánuje na den nabytí právní moci povolení – tedy na 20. prosince letošního roku,“ konstatoval vedoucí odboru koncepce a strategického rozvoje města Pavel Gala, který byl u samých začátků plánování a o dálnici bojuje už s šestým vedením radnice.

V pondělí 5. prosince ve večerních hodinách se na úřední desce Ministerstva dopravy objevilo Společné rozhodnutí ministra dopravy k šesti rozkladům ve věci posledního úseku Dálnice D1 stavby 0136 Říkovice-Přerov. „Ministr dopravy doplnil stavební povolení z loňského roku několika podmínkami, ale ve výsledku stavební povolení nabývá právní moci. Jedinou možností pro odpůrce stavby může být pouze soud,“ vysvětlil náměstek Navrátil a zdůraznil, že teď už je možné, aby Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu se zhotovitelem - a stavba za 6,9 miliard se může začít stavět. „Zázrak se stává realitou a po desítkách žádostí, výzev, petic, memorand, argumentací, bojů s Dětmi Země a podobnými spolky se blížíme ke klíčovému, historickému okamžiku - a to k zahájení té nejdůležitější strategické komunikace. Je to průlomový okamžik nejen pro město, ale i pro stát,“ neskrýval nadšení Pavel Gala. A dodal: „Tak jako bylo důležité pro rozvoj Přerova zavedení železnice v polovině devatenáctého století, tak je pro rozvoj Přerova ve 21. století stejně důležitá i tato stavba.“

Trasa dálnice D1 v úseku Říkovice-Přerov, řešená v rámci stavby 0136, je součástí budované sítě dálnic České republiky, která tvoří základní dopravní kostru čtyřpruhových komunikací. Dostavba D1, na kterou se roky čeká, čítá deset kilometrů a sto metrů, její součástí jsou tři mimoúrovňové křižovatky, pět protihlukových stěn, tři opěrné zdi a několik mostů v celkové délce 1 907 metrů. „Vyvedením dopravy ze zastavěné­ho území dojde v Přerově k zásadnímu zlep­šení životního prostředí, což je pro naše město velmi důležité. Věřím, že rok 2022 je v tomto ohledu výjimečným, protože byl zprovozněn průtah městem a zároveň se začne se stavbou chybějícího úseku D1, který by měl být hotový do roku 2025,“ řekl na závěr přerovský primátor Petr Vrána.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama