Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2021 9:20:00

Vláda postupně likviduje ochotu lidí spolupracovat a jejich osobní motivaci

Vláda postupně likviduje ochotu lidí spolupracovat a jejich osobní motivaci

Komentář na facebookovém profilu k současným vládním opatřením proti šíření koronaviru.

Zoufalí lidé kvůli vládním opatřením páchají sebevraždy. Restriktivní vládní opatření kvůli koronaviru mají velmi negativní vliv na psychiku lidí. Média například uvádějí, že stále více seniorů pomýšlí na sebevraždu, neboť se cítí osamělí. Někteří z nich dokonce říkají, že radši risknou nákazu koronavirem.

Padesátiletý muž se ve čtvrtek večer pravděpodobně sám střelil do hlavy přímo před vchodem do sídla ministerstva zdravotnictví. Na jednotce intenzivní péče Nemocnice Šumperk skončilo v době koronaviru už několik seniorů, kteří si kvůli dlouhodobé sociální izolaci sáhli na život. Do příchodu pandemie se s tím šumperští lékaři prakticky nesetkávali… Nechci lacině kritizovat, ale odpovědnost nese vláda, která celou situaci totálně nezvládá. Nezajistila dostatek vakcín a jejich výběr pro dobrovolné očkování, nezajistila dostatek léků proti covid, nezajistila ochranu ohrožených skupin a dost zdravotních pomůcek a nezajistila dostatečnou pomoc ekonomicky postiženým skupinám. Místo toho uplatňuje čím dál větší represi. Všechny tyto negativní jevy by vláda měla při svých rozhodováních brát v potaz.

Vláda měla již dost velkou dobu hájení, kdy měla velkou podporu opozice i obyvatel, ale vše promrhala nesmysly a chaosem.

Izolace od kamarádů a další protiepidemická omezení můžou mít také závažné dopady na děti s raným traumatem. Právo upozorňuje, že karanténa může například dětem žijícím s pěstouny připomenout hrůzy prožité v původní rodině.

Známkou kritického dopadu karanténních opatření můžou být třeba problémy s usínáním.

Také situace, kdy se děti učí online, nahrává vzniku závislosti na počítačových hrách, ale také na moderních technologiích obecně. Na adiktologické kliniky se proto nyní obrací až o čtyřicet procent více lidí s tímto problémem, většinou rodičů, kteří si se svými ratolestmi už nevědí rady.

Plošné zákazy nejsou správná cesta. Po více než týdnu dramatických omezení se ukazuje, že zásadní výsledek nepřichází. Odpovědní politici si dopředu dělají alibi a mluví o dalších uzávěrách. Stále opakujeme, že plošné zákazy nejsou správná cesta. Lidé jsou nesmyslně nuceni nosit respirátor nebo zdravotní roušku na slunci v parku a na liduprázdné ulici. Jsou nuceni kupovat a používat výrobky, o jejichž kvalitě a funkčnosti je možné pochybovat a jejichž nošení venku v odstupu je naprosto zbytečné a může být i škodlivé.

Vláda postupně likviduje ochotu lidí spolupracovat a jejich osobní motivaci. Potřebujeme novou strategii a zapojení odpovědnosti lidí za své zdraví. Je nutné zrušit nesmyslná plošná opatření a důsledněji chránit rizikové skupiny.

Testování občanů by mělo probíhat na základě dialogu, vysvětlení situace a musí být uživatelsky spolehlivé a vlídné. Nesmí být vynucováno pod hrozbou represe.

Za hnutí SPD navrhujeme, že je třeba opět zapojit občany jako partnery v řešení situace na základě osobní odpovědnosti za jejich zdraví. Česká republika musí přestat být závislá na rozhodování a jednání orgánů Evropské unie.

Evropská unie škodí. Je nutné zajistit ze všech zdrojů dostatek účinných vakcín pro rychlou vakcinaci občanů, kteří se chtějí nechat dobrovolně očkovat s důrazem na rizikové skupiny. Dobrovolnou vakcinaci je třeba řešit především s využitím sítě praktických lékařů, na což už SPD upozorňuje dva měsíce a konečně to vláda začala dělat.

Pro rizikové skupiny občanů je také potřeba zdarma poskytnout respirátory FFP 2, desinfekce a vitamíny. Je nutné posílit kapacitu nemocnic využitím kapacit lázeňské léčby včetně personálních kapacit těchto organizací. Okamžitě je nutné na základě zkušeností z praxe zahájit léčbu nákazy funkčními léky, které doporučují lékaři z medicínské praxe. K tomu, aby se používaly léky, již vyzýváme od loňského roku, ale vláda stále váhá.

Okamžitě je nutné využít českých testů využitelných k uživatelsky dobrovolnému samotestování a podpořit vlastní kapacity, české kapacity pro produkci našich ochranných a preventivních prostředků. Při dodržení jasných preventivních opatření je potřeba umožnit fungování maloobchodu a služeb včetně gastronomických služeb. Lidé si potřebují koupit boty, jít ke kadeřníkovi atd. Je potřeba otevřít školy pro výuku za dodržení jasných preventivních opatření s využitím možností dobrovolného samotestování. Je možné přece upravit rozvrhy, rozdělit žáky na skupiny a tak podobně.

Je potřeba zajistit pro občany zdarma respirátory FFP 2 v hromadné dopravě a posílit spoje, aby nedocházelo k takové kumulaci občanů, roušky zachovat v rámci pravidel hygienické služby ve vnitřních prostorech a stanovit přísná preventivní pravidla pro vstup a pobyt cizinců na území České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama