Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2023 22:21:00

V ČT24 pořád říkali, že tady řešíme nějaký mezigenerační problém

V ČT24 pořád říkali, že tady řešíme nějaký mezigenerační problém

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

 Vážený pane místopředsedo, pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové,

ano, přihlásil jsem se hlavně proto, abych zachránil pana senátora Růžičku, ale také abych tak trošku reagoval na kolegu předsedu Vystrčila, s kterým jsem strávil dnes půlhodinku při obědě a myslím, že jsme si rozuměli. Ale když jsem pak poslouchal jeho vystoupení, tak jsem si uvědomil, že 16 let špatně vnímám svůj slib. Já jsem si myslel, že zachovávat zákony a ústavu a v rámci všeho lidu a tak dále., že to je „a“ a ne, že to je „nebo“. Z toho vystoupení pana předsedy jsem trošku vnímal, že je to „nebo“. Že když je to v zájmu všeho lidu, může to být i v rozporu s ústavou a zákony. A to si prostě nemyslím.

Zrovna tak jako potom ten příklad s rodinou. Nemyslím si, že je dobré zardousit babičku v rámci zachování příjmu rodiny. Prostě zákony se musí dodržovat, to je jedna věc. A pak je možné přihlížet k těm dalším záležitostem.

A ještě jednu záležitost týkající se důchodců. Mně jedna důchodkyně říkala: „Tak nám to vezměte, přidali jste nám hodně v minulém roce, 3x, dokonce výchovné jste nám přidali.“ A protože se začalo mluvit o tom, že se to výchovné zase vezme a tak dále, tak říkala: „Tak nám to vezměte, ale jenom z nás nedělejte ty viníky dluhu.“ A to si myslím, že nikdo z nás to nechce.

Byl jsem v ČT24 a tam pořád říkali, že tady řešíme nějaký mezigenerační problém. Já si myslím, že tak to vůbec není. Že ti, kteří dnes cítí, že to není v souladu s ústavou, by tak jednali, i kdyby se to týkalo mladých, že to není o důchodcích. A myslím si, jak tady kolega Vystrčil říkal, že neodsuzuje ty, kteří budou pro, tak bychom neměli ani odsuzovat ty, kteří jsou proti, že nejednají v rámci všeho lidu. Prostě každý má nějaké priority v tuto chvíli a já opakuji to, co jsem říkal dnes na začátku.

Té debaty tady, si myslím, že si všichni musíme cenit, neprobíhaly žádné obstrukce, debata se chýlí ke konci, nějakým způsobem se rozhodne a předpokládám, že zákon schválen bude, protože vládní většina tady má více hlasů. A možná je to tak i v pořádku. Prezidenta jsme nepostavili před lehkou věc. A jestli to pak půjde k Ústavnímu soudu, nepůjde, jak to rozhodne, to také dnes nikdo v tuto chvíli neví. Ale zopakuji to, co jsem říkal předtím v tom svém prvním vystoupení. Nejhorší, co se může stát, je, že to nakonec Ústavní soud shodí, že to není dobře. A my všichni potom budeme vypadat, že jsme neposuzovali dobře ústavnost tohoto zákona.

Nevíme, jak to dopadne, nevíme. Ptali se mě na to: „Ukáže teď pan prezident, jak je spjat s vládní koalicí?“ On bude postaven za těch pět let 50x před těžké rozhodnutí, protože většinou se rozhodujeme mezi věcmi, které jsou ne 100 ku 0, ale 55:45, prostě je to velmi složité rozhodování. Tak si myslím, že to vnímáme i my dnes tady. To není jednoduché rozhodování. A on před to bude postaven spoustakrát. A jednou nevyhoví té 50% většině, jednou té 50%. A protože to není pořád stejná 50%, tak nakonec skončí jako Čaputová na Slovensku, že ho nebude mít nikdo rád. Ale o tom to asi není, že? My přeci neděláme ta rozhodnutí proto, aby nás měl někdo rád, ale protože je to zodpovědné.

Já i vnímám vládu v tuto chvíli, že to navrhuje, protože cítí velký problém. Co ji vytýkám, je, že to měla udělat dříve a že to měla vědět dříve, protože si myslím, že o inflaci věděli všichni dříve. Jasně, vy budete říkat, že až v lednu byl ten velký skok. Loňský leden byl také velký skok. Mohli jste to čekat, nemohli, to není jednoduché. Já vám to vůbec nezávidím. A já myslím, že vy nezávidíte dnes nám naše rozhodování. A ukáže se, jak to nakonec dopadne.

Takže závěrem platí to, že si cením toho, že se v Senátu dokážeme o té věci bavit naprosto věcně.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama