Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2023 21:54:35

Vích (SPD) Hnutí SPD svolává demonstraci v Ostravě a bude přituhovat

Vích (SPD) Hnutí SPD svolává demonstraci v Ostravě a bude přituhovat

Současný vládní režim zcela ignoruje požadavky našich občanů, kteří čím dále vice upadají do existenčních problémů. Přesto jsou některé nové praktiky vůči zastáncům jiných názorů jak z dob dávno minulých.

Nelze oprávněné požadavky demonstrantů přehlížet, nebo je nazývat populisty, extrémisty anebo dokunce proruskými trolly.

Po vyčerpávajícím týdnu stráveném ve Sněmovně blokováním schválení zákona o důchodovém pojištění, kterým vláda Petra Fialy okrádá každého, kdo pobírá důchod jenom letos o 7 tisíc korun, nakonec bohužel tato novela prochází dalšími stádii schvalování. Senát jí schválil a prezident Pavel lavíruje, ale vše nasvědčuje tomu, že jí vetovat nebude, byť jsme jej jako SPD k tomuto kroku opakovaně vyzývali, a nechá zrušení tohoto kontroverzního zákona na Ústavní soud. Zato už prezident stihl zavolat na Ukrajinu prezidentu Zelenskému a vyjádřit mu podporu.

Ve čtvrtek proběhla inaugurace nového prezidenta generála Petra Pavla. A hned neváhal a další den jmenoval do funkce ministra životního prostředí Petra Hladíka, nominanta KDU-ČSL. Kauzy okolo jeho osoby ještě rozhodně nejsou zametené pod koberec, ale už hlásí, že v České republice se otepluje dvakrát rychleji než jinde. Jeho jmenování považuji za nepřijatelné. Petr Hladík figuruje v závažné korupční a kriminální kauze nezákonného přidělování městských bytů v Brně, kde zastával vysoké funkce v samosprávě města. V této věci Policie ČR prováděla úkony trestního řízení i v jeho kanceláři a tato trestní záležitost není zdaleka ukončena, stejně tak jako není zcela vyjasněna úloha Petra Hladíka v ní. Autoritativním a konečným stanoviskem může být až pravomocné vyjádření soudu. Do té doby by Petr Hladík neměl zastávat žádnou veřejnou funkci, natož vrcholnou pozici ministra a člena vlády.

Petr Hladík je navíc spojen i s dalšími skandály, jako je střet zájmů, kdy měl v orgánech města Brna lobbovat za zájmy podnikatele, jehož rodina mu prodala dům, ve kterém nyní bydlí, anebo když v době, kdy ještě dávno ministrem nebyl, nabízel vysoké funkce na ministerstvu životního prostředí svým spolustraníkům z KDU-ČSL. Ze všech těchto důvodů nemá být Petr Hladík členem vlády a rozhodnutí prezidenta i premiéra považuji proto za nezodpovědné.

Společenskou událostí měsíce března byla inaugurace prezidenta na Pražském hradě. Tam jsem byl také přítomen, protože to byla zároveň společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu, plus byla přítomna vláda a nejvyšší ústavní činitelé, bývalí prezidenti a další hosté. Místo i ceremonie byly podobné jako obvykle, ale něco bylo jinak. Jednak dost neuctivý „první projev" nového prezidenta k těm předchozím prezidentům, kteří tam byli přítomni. Na jejich místě bych se z Vladislavského sálu vzdálil. Ale oba bývalí prezidenti tam nakonec zůstali a jeden z nich vyjádřil svůj postoj diplomaticky, ale jasně. Když zazněl frenetický potlesk po jeho prvním projevu (tak dlouhé potlesky jsme slýchali spíš za komunistů), prezident Klaus jen párkrát tlesknul a dost. A nebyl sám. To ale média nezveřejnila, kolik bylo v sále „netleskačů” po takhle chabém rétorickém výkonu. Svůj nesouhlas tímto způsobem projevila řada poslanců SPD.

Vláda Petra Fialy (ODS) i nadále zcela ignoruje zájmy občanů České republiky a nechává je stále více na holičkách vůči rostoucím cenám energií, potravin či nedostupnosti léků anebo hypotečních úvěrů, zatímco na druhou stranu současně tato válečnická vláda podporuje ukrajinský režim. Veřejnost proto vznáší oprávněné požadavky na demisi vlády Petra Fialy.

Hnutí SPD proto svolává na den 29. března 2023 od 16.30 v Ostravě na Masarykovo náměstí demonstraci pod názvem „Lidé proti vládě“. Na této demonstraci vystoupí kromě Tomia Okamury, Radima Fialy, Ivana Davida, Jaroslava Foldyny a dalších poslanců SPD i celá řada dalších řečníků z řad odborníků na energetiku, ekonomiku a zemědělství. Jsme tak učinit všechny politické a právní kroky pro zastavení zdražování a proti válce. Je potřeba naopak prosazovat mírové řešení konfliktu na Ukrajině, které však současná vláda odmítá. Přijďte nás proto podpořit na tuto demonstraci a řekněme společně jasné NE současné vládě, která nehájí zájmy našich občanů! Pro hnutí SPD je Česká republika a její občané na 1. místě a současná vláda si zaslouží demisi!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama