Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2018 20:28:24

Vích (SPD) Zrušení základní vojenské služby bylo chybou.

Vích (SPD) Zrušení základní vojenské služby bylo chybou.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je pro opětovné zavedení základní vojenské služby. Je to nereálné. Odvody odvedenců se neprovádí, v osmi krajích nejsou kromě KVV žádné vojenské útvary a neexistuje ani funkční koncepce mobilizace.

Považuji za nereálný návrh ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), který je pro opětovné zavedení povinné vojenské služby. Branná povinnost byla v Česku zrušena v roce 2004, tehdy se armáda transformovala na profesionální sbor. Od té doby vznikly Aktivní zálohy v síle 1500 osob a dobrovolných vojenských cvičení se zúčastnilo pouhých pár desítek osob. 
Řada vojenských odborníků dnes zastává názor, že zrušení základní vojenské služby bylo chybou a současně existující model vojenských cvičení nefunguje tak, jak by měl. Tento názor zastávám i já. Armáda také postupně ztratila a stále ztrácí své schopnosti teritoriální obrany a je trvale rozvíjena pouze jako zahraniční expediční sbor. V současnosti máme schopnosti obrany území jednoho kraje po dobu pouhých několika týdnů a v osmi krajích nejsou vojenské jednotky vůbec. 
Hnutí SPD v této souvislosti navrhuje obnovit povinné odvody a zavézt osmi týdenní základní vojenský výcvik pro muže a ženy s aktivní podporou státu, podobně jako v případě Aktivních záloh. Jenom tak je možné získat trvale dostatek nových vojáků, kterých je potřeba pro dlouhodobější obranu našeho území řádově statisíce. K tomu musí armáda změnit svou koncepci, organizační strukturu a vytvořit jednotky, které by tento výcvik v jednotlivých krajích zabezpečovaly.
Ing. Radovan Vích
poslanec, člen předsednictva SPD
místopředseda Výboru pro obranu PS PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama