Ing. Robert Plaga, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2018 19:06:00

Ministr Plaga jednal v Tokiu s japonským ministrem školství Šibajamou

Ministr Plaga jednal v Tokiu s japonským ministrem školství Šibajamou

Ministr školství mládeže a tělovýchovy Robert Plaga jednal v Tokiu s nově jmenovaným ministrem školství kultury, sportu, vědy a technologie Masahiko Šibajamou.

 Tématem jednání byla spolupráce zejména v oblastech vysokého školství, výzkumu a vývoje či v oblasti sportu.

„Jsem velice rád, že jsem měl možnost se jako jeden z prvních evropských státníků setkat s nově jmenovaným ministrem Masahiko Šibajamou. Jsem pevně přesvědčen, že prohloubení spolupráce našich dvou zemí má v diskutovaných oblastech zjevný vysoký potenciál a s potěšením mohu konstatovat, že s panem ministrem jsme se na této skutečnosti na našem jednání jednoznačně shodli," uvedl po jednání ministr školství mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Kromě toho se ministr zúčastnil v Yokohamě také Veletrhu BIO Japan 2018. Jde o nejvýznamnější mezinárodní veletrh a konferenci, které se zaměřují na oblast biotechnologií. Této akce se každoročně účastní více než 600 vystavovatelů a 15000 návštěvníků vesměs z řad odborné veřejnosti.

V závěru svého programu přivítal ministr Plaga na Velvyslanectví ČR v Tokiu ještě zástupce vysokých škol, agentur pro vědu a výzkum a sportovních institucí, se kterými probíral možností studia japonských studentů na českých vysokých školách, možnosti spolupráce univerzit nebo spolupráce ČR a Japonska v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Zároveň zde ministr oznámil záměr Velvyslanectví ČR v Tokiu vyhlásit rok 2019 Rokem českého sportu v Japonsku.

Ohledně vzájemné spolupráce mezi oběma zeměmi jednal také pověřený náměstek po řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Pavel Doleček, a to s předsedou Japonské společnosti pro podporu vědy Susumu Satomim a s ředitelem Japonské agentury pro vědu a techniku Osamu Kobajašim.

Japonská agentura pro vědu a techniku (Japan Science and Technology Agency - JST) vznikla za účelem podpory projektů v oblasti výzkumu a vývoje. Při své činnosti vychází ze společenského dialogu a analýzy dat, na jejichž základě formuluje inovační strategie. Agentura propaguje vědu a výzkum, přičemž se dotýká i ekonomických a společenských témat, podporuje přesun technologií z univerzit a veřejných institucí do soukromého sektoru a rozvíjí mezinárodní vztahy ve vědeckotechnické oblasti.

Japonská společnost pro podporu vědy (Japan Society for Promotion of Science - JSPS) je nezávislou institucí, která byla zřízena za účelem rozvoje přírodních, společenských a humanitních věd. JSPS administruje široké spektrum japonských vědeckých a akademických programů. Zaměřuje se zejména na podporu mladých vědců, mezinárodní spolupráci ve vědě, poskytování výzkumných grantů, podporu spolupráce mezi akademickou sférou a soukromým sektorem a informování o aktivitách v oblasti vědy a výzkumu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama