Ing. Roman Procházka

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2016 11:41:15

Obce se budou moci vrátit tradici blahopřání oslavencům

Obce se budou moci vrátit tradici blahopřání oslavencům

Obce v posledních letech raději přestaly rozesílat blahopřání svým jubilantům a nezvou adresně ani rodiče k vítání nových občánků. Důvod? Obavy z porušování zákona o ochraně osobních údajů.

Obce v posledních letech raději přestaly rozesílat blahopřání svým jubilantům a nezvou adresně ani rodiče k vítání nových občánků. Důvod? Obavy z porušování zákona o ochraně osobních údajů. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž pod hrozbou sankcí zakazuje matrikám na radnicích, aby jména jubilantů a novorozenců poskytovaly někomu dalšímu. Tedy včetně úředníků, kteří byli zvyklí, že si seznamy z matriky vyžádali a oslavence i rodiče novorozenců kontaktovali. Úřad chránící osobní údaje v reakci na tento zákaz radil, aby si jubilanti o gratulaci na městském či obecním úřadě sami zažádali, což se jeví jako nesmyslné a nereálné. Byla tak byrokraticky zmařena celkem zásadní, obvyklá a občany velmi pozitivně vnímaná aktivita samosprávy.

Teď se naštěstí rýsuje cesta umožňující návrat k původní oblíbené tradici. V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se ve druhém čtení projednává návrh novely zákona o obcích, která obsahuje i nové ustanovení ve znění:  „Obec může ocenit významné životní události svých občanů“. Na základě této vsuvky budou smět obce získávat z evidence obyvatel (nikoliv však z matriky) údaje k tomu, aby mohly oslovovat seniory s gratulací k životnímu jubileu a zvát rodiče k účasti na vítání občánků. I podle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů, které si poslanci vyžádali, bude taková praxe možná a legální.

Obce však dál bez souhlasu oslavenců a rodičů novorozenců nebudou smět zveřejňovat jejich jména například v tištěných zpravodajích, kronikách nebo na svých internetových stránkách. Doporučení zní, aby se obce jubilantů a rodičů, až jim budou přát, dotázaly, zda proti zveřejnění blahopřání a některých osobních údajů nic nenamítají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama