Ing. Roman Váňa

Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2017 19:04:58

Sociální demokraté bojují za vlast

Sociální demokraté bojují za vlast

V příštích dnech budu v Senátu za předkladatele obhajovat novelu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky.

Každý občan má dnes podle tohoto zákona povinnost podílet se obraně země. Naším návrhem chceme do platné úpravy včlenit také právo občanů podílet na zajišťování bezpečnosti České republiky, a to i s vlastní zbraní, legálně drženou.

Zaznamenal jsem hlasy nepochopení této legislativní iniciativy, jejímž cílem je posílení bezpečnosti České republiky. Podle nejradikálnějších bychom měli prosazovat princip postavený pouze a jen na složkách státu. Přitom víme, že policisté, natož vojáci, nemohou být všude, nemá smysl vypisovat průběh teroristických útoků v Evropě z posledních měsíců.

Pravice i v minulých letech slibovala modré z nebe a přitom zejména za ministra financí Kalouska nehoráznými škrty zcela zdevastovala rozpočty bezpečnostních sborů. Skutečná svoboda a zajištění bezpečnosti obyvatel je nezajímala. Až sociální demokracie čtvrtstoletí od Sametové revoluce prosadila zrušení reliktu z dob komunismu – kompetenci vlády odzbrojit obyvatelstvo v případě vyhlášení války. Opravdu demokratická vláda důvěřující svým občanům a podporující jejich vlastenectví takovou pravomoc nepotřebuje!

Návrh novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky na tuto snahu navazuje. Stejně tak na tradiční principy sociální demokracie, stačí připomenout manifest Věrni zůstaneme a velkou demonstraci bezmála půl milionu lidí na podporu květnové mobilizace v Praze 5. června 1938, pořádanou v rámci oslav 60. výročí založení strany. Významnou roli v rámci domácího odboje přitom sehrála Masarykova dělnická, dnes Masarykova demokratická akademie (MDA). Sociální demokraté bojovali za svou vlast, dosvědčují to jména obětí nacistické a komunistické represe na pomnících. A budou bojovat dál.

Roman Váňa

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama