Ing. Roman Váňa

Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2017 20:53:55

Tím dáváme inspektorům ČOI v podstatě pravomoci agentů zpravodajské služby

Tím dáváme inspektorům ČOI v podstatě pravomoci agentů zpravodajské služby

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 2. 2017 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci a zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni poslanci, vážený pane předsedající, přiznám se, že tento návrh zákona asi unikl mé přímé pozornosti, protože se zdánlivě nijak netýká resortu bezpečnosti. Ale po tom, co jsme teď zaslechli, a po tom, co jsem si rychle nalistoval, ten návrh zákona, my dáváme inspektorům České obchodní inspekce v podstatě pravomoci agentů zpravodajské služby. To jsou policejní pravomoci. To se přiznám, že si skutečně nedovedu představit, aby pod falešnými doklady, s krycími identitami naši chrabří kontroloři vstupovali do obchodů. To jsme se dostali někam úplně mimo systém. My na lékárnických vahách vyvažujeme pravomoci pro zpravodajské služby, abychom nepřekročili hranici, kdy narušíme svobody občanů. A tady, omlouvám se panu ministrovi, je to vládní návrh, ale tady ve snaze skutečně zefektivnit činnost České obchodní inspekce, já tomu naprosto rozumím, jsme se ale dostali do končin, které jsou vyhrazeny opravdu pro zcela jiné subjekty státní moci. Ať už je to Policie České republiky, ať už je to zpravodajská služba. Myslím, že budeme muset najít jinou cestu, jak pomoci inspektorům ty kontroly efektivně provádět a tento směr opustit.

Dovedu si představit intenzivní spolupráci inspektorů s policisty. Tam samozřejmě různé možnosti kompetencí a pravomoce jsou. Můžeme si představit (Upozornění na čas.) ledacos, ale prosím, tudy ne. Děkuji za pozornost. (Potlesk některých poslanců.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama