Ing. Stanislav Blaha

Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • ODS
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2015 15:28:00

Řecký způsob oddlužení, dobro služebního zákona a napětí na obraně

Řecký způsob oddlužení, dobro služebního zákona a napětí na obraně

Takže máme za sebou první týden vládnutí v novém řeckém stylu.

 Spočívá to v tom, že vláda Alexise Tsiprase na jedné straně všechny závazky uznává, ale na druhé straně oznamuje, že platit bude jenom tolik, kolik bude „schopná“ (ochotná). A taky chce zachovat euro. Měli bychom těm prohlášením správně rozumět. Pan řecký premiér celkem bez obalu říká, co každý samozřejmě od začátku ví, že řecký dluh se splatit nedá. Takže buďto budou věřitelé akceptovat řecké vydírání a najdou nějaký způsob, jak se tvářit, že Řecko své závazky plní, i když je plnit nebude, anebo Řecko zkrachuje a mimo jiné opustí eurozónu. Pravda je krutá, politici si ji uvědomují, ale musí svoji roli hrát podle scénáře, který si napsali už před mnoha lety. Evropa (nejen eurozóna) totiž sedí na sudu se střelným prachem. Kdyby Řecko zkrachovalo, dojde k nepředstavitelnému výprodeji eura. Nedávno jsme to viděli v případě rublu. Dávno už nejde o Řecko, ale o Itálii a Španělsko (plus Portugalsko a Irsko). Nastal by dominový efekt, který si nikdo ani neumí představit. Tak hluboká je krize předluženosti. Jak dlouho ještě budeme schopní se tvářit, že všecko dobře dopadne?

Služební zákon konečně přináší to hlavní dobro, kvůli kterému byl pod heslem: „úředníci všech zemí, spojte se,“ přijat. Průměrný plat těch 61.000 úředníků, kterých se zákon dotýká, totiž dosahuje momentálně 29.200,- Kč měsíčně. A bude se zvyšovat – a o hodně. Vláda navrhuje zvýšení o desetinu, úřednické odbory si přejí čtvrtinu. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová požadavky odborářů chápe, takže by se rovněž přimlouvala za tu čtvrtinu. Prý jde o to, že chudáci státní úředníci budou mít zkrácená svá práva: Nebudou smět se politicky organizovat, nebudou moci sedět ve správních a kontrolních orgánech firem a budou muset – světe, div se! – respektovat pokyn a odjet na služební cestu. A nepůjde je vyhodit. Celkové náklady na zvýšení platů se budou pohybovat v rozmezí 2,6 – 6,5 mld. Kč ročně podle toho, o kolik se nakonec platy zvýší. Já teda nevím, jak paní ministryně, ale já osobně bych se spokojil s vyhoditelnými úředníky, kteří by se mohli angažovat v politických stranách, a ty miliardy bych obětoval ve prospěch české armády, resp. snížení deficitu státního rozpočtu.

Přestřelka mezi ministrem obrany Martinem Stropnickým a náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem svědčí o narůstajícím napětí mezi ministrem obrany a armádou. Generál ministrovi naprosto správně vyčetl populistické nasazení vojáků k dohledu nad nešťastným muničním skladem ve Vrběticích. Každý profesionální voják stojí daňové poplatníky obrovské peníze a cvičí se k boji, nikoli k legitimování houbařů. Pokud jsme chtěli mít armádu určenou k hlídání skladů, neměli jsme ji profesionalizovat. Pan ministr potřeboval udělat gesto určené lidem postiženým katastrofou a uklidnit veřejnost. Budiž, to se dá pochopit – a byť s generálem Pavlem věcně souhlasím, pana ministra za to kritizovat nebudu. Ovšem obejití svých vlastních pravidel v personální oblasti a trvání na jmenování do čela Vojenské policie Pavla Kříže, osoby, která zjevně nepožívá respekt mezi válkou prověřenými vojáky, to byla obrovská chyba. Pan ministr vůbec neprožívá šťastné období. Nejenže se mu v armádě bouří generálové, ještě začal čelit nepřízni pana generálního majitele firmy ANO. Už to vypadalo, že by mohl povýšit, ale zdá se, že bude ponížen. Tak aspoň bude mít dost času si na YouTube prohlédnout ty spoty, ve kterých si před volbami zahrál, a ve kterých sliboval, jak to tady všechno opraví a jak dá lidem práci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama