Ing. Tomáš Goláň

  • BPP
  • Zlín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 18:49:00

Kompenzační bonus je opravdu naprosto směšná částka

Kompenzační bonus je opravdu naprosto směšná částka

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2021 k zákonu o kompenzačním bonusu

Děkuji, pane předsedo.

Chtěl bych tady reagovat na předchozí příspěvek. Slyším tady: Kraje, obce, obce, kraje. A kde je občan? Nás tady zvolil občan. Ten zákon je pro občany. Je pro ty občany, kteří jsou v naprosto nejkrajnější nouzi. Jsou to tři nejvíce ohrožené skupiny. Lidé, kteří jsou v oddlužení, za které jsme bojovali dlouho, a paní ministryně to tady potvrdí, abychom jim mohli dát ten bonus. Dostával jsem stovky mailů, dostával jsem telefonáty, jak jsem si dovolil rozšířit kompenzační bonus na Antivirus, na COVID Nájemné a na ošetřovné, jak to, že jsem zapomněl na tyto lidi. Nezapomněl jsem na ně. Dlouho jsme to konzultovali a podařilo se, já budu rád, když paní ministryně tady vysvětlí, jak bude probíhat ten systém registrace, podařilo se skrýt tuto podporu pod podporu de minimis do 200 tisíc eur. Už to zdrží jakýmsi způsobem čerpání kompenzačního bonusu. Jakýkoliv další den, kvůli pozměňovacímu návrhu, který tady měl být, když tady byl tedy kompenzační bonus na podzim, tak tam se měly klást tyto pozměňovací návrhy. Tento návrh má nulový dopad do rozpočtů. Je tam 0,1 miliardy do státního rozpočtu a desítky milionů do rozpočtů obcí a krajů. Ti lidé to potřebují co nejdříve. V okamžiku, kdy nedoplatí v rámci oddlužení nějaké splátky, celé oddlužení jim spadne a budou moci o něj žádat až o 5 let později. Stejně tak jsou na tom pěstouni a stejně tak jsou na tom pracovníci terénních služeb sociálních.

Ten kompenzační bonus je úplná legrace, to je prostě jenom náplast na bebínko. Ti lidé mají další náklady, které jim vláda nekompenzuje, neodkládá jim daně, nedělá jim prominutí sociálního pojištění jako předtím, ale alespoň něco, že jim dává. My jim to zase tady posuneme. Víte sami, že jsem inicioval tehdy těch 1200 korun, paní ministryně to může potvrdit, jak jsem s ní vyjednával, aby se to prosadilo jako pozměňovací návrh. Strašně rád budu zase pracovat na zákonu, který oddělíme od toho, abychom pomohli občanům. Já vím, že tady zase uslyším obce, kraje, obce, kraje, protože jste všichni místní zastupitelé. Já si můžu dovolit se od toho odtrhnout, protože nejsem místním zastupitelem. Ale proboha, myslete na ty lidi! Nás tady zvolili lidé! Vy je, ty lidi, opravdu naštvete, jestli jim to odsunete.

Chápu naprosto oprávněné požadavky, i když uvidíme, jaké tady proběhnou výpočtu, protože to, co se mi podařilo prosadit v Poslanecké sněmovně přes paní ministryni, těch 1200 korun, ke kterým přidala těch 50 korun, a budu rád, když ona řekne, že to opravdu byla moje práce, abyste si nemysleli, že těm obcím chci něco vzít, tak to zase budu klidně prosazovat, ale v rámci jiného zákona, nikoliv u těchto ohrožených skupin. Je třeba mít na mysli, kdo nás sem zvolil. Zvolil nás sem občan a my musíme upřednostnit občana. Je to tak dáno i v ústavě. Občan vždycky je nadřazený nad státní mocí. Ale koho se to týká? Teď se to týká opravdu těch nejvíce ohrožených skupin.

Chápu oprávněnost těch debat ovšem, chápu, kam chcete těmi pozměňovacími návrhy dojít. Otázka, jestli jsou oprávněné či ne, to je o tom, aby se spočetlo, kolik se dalo obcím, kolik se vyčerpalo na tom kompenzačním bonusu a kolik měli přeplaceno. Já nesouhlasím s kolegou Canovem, že by se měly sanovat prostřednictvím kompenzačního bonusu náklady na ochranné prostředky apod. To má být programem jiným. Tento kompenzační bonus i ta náhrada, která se dala z té všeobecné pokladní správy, se dávala za to, co byl výpadek příjmů ze závislé činnosti, což je sdílená daň. Bohužel kompenzační bonus je tak nastaven a čerpá to z daně ze závislé činnosti. Je třeba tento výpadek kompenzovat a opravdu budu všechno dělat pro to, aby se to kompenzovalo kdykoliv jindy, ale ne v rámci tohoto zákona, protože víme všichni, že z 99 přítomných poslanců 97 hlasovalo pro, bylo to schváleno napříč politickým spektrem jenom proto, aby ta pomoc byla co nejrychlejší, protože i v této situaci platí, kdo rychle dává, dvakrát dává.

Jak jsem řekl, kompenzační bonus je opravdu naprosto směšná částka. Skutečně naše vláda nejde na náhradu formou i částečného procentuálního výnosu, tak jak to dělají jiné. Pořád hledá, které náklady jakýmkoli způsobem někde vyzobe a nahradí. Pak slíbí ministr průmyslu Havlíček, že nájemné zaplatí 100%, pak jim řekne: Dostanete 50 %. Ti podnikatelé jsou naprosto zoufalí. Vy si nedokážete představit, protože tady skutečně jsme v tom teple, ale oni jsou opravdu zoufalí. Píšou mi: Kdybych neměla děti, tak to a ono udělám. Můžeme teď pomoct. Pomozme tím, že to schválíme skutečně v tom znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Na všechno ostatní se můžeme podívat potom a můžeme se o tom bavit, ale zase, jestli tady uslyším obce, kraje, obce, kraje a nikdo neřekne nic o občanovi, tak mi přijde, že si z toho děláme komunální komoru. Nezlobte se na mě, já vím, že se vám to nelíbí, ani se vám to nemusí líbit, protože mně se to taky nelíbí, ale to je právo každého. Chci, aby ten občan zůstal na prvním místě. A abyste při hlasování pomysleli na něj, ne na své samosprávy, které tady zastupujete.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama