ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2018 7:36:00

Silové řešení proti vůli občanů není na pořadu dne

Silové řešení proti vůli občanů není na pořadu dne

Zapojení obcí do výběru lokality pro hlubinné úložiště jaderného odpadu je pro stát prioritou.

 Nikoliv svrchu ale po transparentním projednání se samosprávami chce stát vybrat místo pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Způsob, jak zapojit obce do procesu výběru, vzejde z meziresortní expertní skupiny. Ta předpokládá, že potřebné legislativní řešení předloží vládě v červnu. O obnově jednání pracovního týmu a jeho rozšíření o zástupce obcí a krajů rozhodl ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Vedlo ho k tomu i setkání se starosty obcí z lokalit vytipovaných pro umístění hlubinného úložiště.

„Za klíčovou samozřejmě považuji dohodu státu, obcí a jejich občanů o tom, kde by hlubinné úložiště jaderného odpadu, které Česká republika potřebuje, mělo být,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a dodává: „Proto jsem se osobně setkal se starosty obcí, jichž se daná věc týká tak, jak jsem to dělal pravidelně ještě jako náměstek pro energetiku. Vím, že je důležité všechny vyslechnout a najít přijatelný kompromis. Silové řešení proti vůli občanů není na pořadu dne, všude říkám, že by to byl až krajní způsob. Nadále také platí kompenzace pro obce z lokalit, kde by hlubinné úložiště mohlo být.“

„Znovu žádáme o průzkumná území, protože bez nich nemůže být proces výběru lokality dokončen. Našim novým žádostem vždy předchází jednání se všemi dotčenými obcemi,“ říká ředitel Správy úložišť radiaoktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Slovák a dodává: „Všechny potenciální lokality pro úložiště vyhořelého jaderného paliva vyhodnotíme a koncem letošního roku předložíme vládě čtyři preferované lokality tak, aby v souladu s aktualizovanou koncepcí nakládání s radioaktivními odpady o nich mohla rozhodnout.“

O respektování zájmů obcí, kterým náleží příspěvek z jaderného účtu, a jejich občanů, a o posílení role obcí v procesu výběru diskutuje výše uvedená meziresortní expertní skupina. Jsou v ní zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, vnitra, regionálního rozvoje, financí, životního prostředí a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Vedle legislativního řešení chce stát informovanost a roli obcí a veřejnosti nadále posilovat. MPO a Správa úložišť radiaoktivních odpadů (SÚRAO) navrhly i vznik občanských kontrolních komisí v každé z lokalit, kde se bude na projektu úložiště nadále pracovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama