Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2015 19:12:00

Vyschnutí pramene Vltavy je symbolickou národní tragédií

Vyschnutí pramene Vltavy je symbolickou národní tragédií

Zprávu o vyschnutí pramene Vltavy jsem obdržel od starosty Kvildy právě v okamžiku, kdy ministr životního prostředí Brabec obhajoval v Senátu Rámcovou směrnici Evropské komise o vodě.

Oni Evropská komise hezky mluví o nutnosti zadržovat vodu v krajině, ale Plán péče, který poslal minulý týden starostům šumavských obcí, neumožňuje obnovit vodní nádrže, které v minulosti na Šumavě fungovaly, a jejichž obnova je již vyprojektována. Ministrem předkládaná novela zákona 114 také navrhuje většinu lesů NP Šumava ponechat přírodním procesům, tedy sežrat kůrovcem. Dnes je na Šumavě takto sežráno či odkáceno asi 15 tisíc hektarů lesa, a to jsou plochy, které dříve vodu zadržovaly a dnes tuto funkci neplní.

Vyschnutí pramene Vltavy považuji za symbolickou národní tragédii, neboť ještě před deseti lety byl tento pramen obklopen hlubokými lesy, pralesními zbytky se stromy až tři sta let starými. Všichni si vzpomeneme, jak ředitel parku Krejčí a ministr Bursík byli nadšeni z toho, že toto území přenechají divočině, tedy bude sežráno kůrovcem. Jestliže v širokém okruhu od pramene Vltavy není zelený les, ale suchý polom, není divu, že pramen Vltavy vyschl. Členové Hnutí Duha, kteří jsou za tuto tragédii spoluzodpovědní, mají národu co vysvětlovat.

Ing. Tomáš Jirsa, MBA
senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama