Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2020 13:02:00

Jak chránit blízké před online „šmejdy“?

Jak chránit blízké před online „šmejdy“?

Existuje mnoho druhů „šmejdů“, kteří se často snaží vydělat na neštěstí jiných. Dokument Šmejdi z roku 2013 ukazuje manipulativní techniky prodejců z předváděcích akcí, kteří cílí především na seniory.

 Obdobně existují pochybní podomní prodejci nebo prodejci přes telefon. V poslední době, kdy čím dál více seniorů začíná využívat počítače nebo chytré telefony, se zaměřují „šmejdi“ i na Internet.

Mezi jednoduché poučky patří nejezdit na předváděcí akce, nepouštět podomní prodejce domů a neuzavírat s nimi smlouvy bez konzultace, neuzavírat smlouvy po telefonu a podobně. Proti „šmejdům“ využívajícím telefonních hovorů může pomoci aplikace Můžu to zvednout (ZDE) pro chytré telefony, která volaného upozorní, kdo volá a zda hrozí nebezpečí. Opatrnost je samozřejmě potřeba vždy, ale při upozornění by měla být zvýšená.

Obdobně na Internetu se vyskytuje mnoho pochybných nabídek a šíří se manipulativní nepodložené zprávy. Pokud chce člověk nakupovat nebo uzavírat smlouvy po Internetu, měl by se pokusit zjistit reference na prodejce. Pro tento případ jsem připravil bezplatné rozšíření do prohlížeče KontrolaWebu.Pridat.eu (ZDE), které upozorňuje návštěvníka webu, že je daná webová stránka vedena jako riziková v seznamu České obchodní inspekce, kde jsou vedeny především podvodné e-shopy. Doplněk také pomocí informační lišty upozorňuje na weby z databáze Konspiratori.sk (ZDE), kde jsou vedeny stránky s neseriózním, klamavým, podvodným, konspiračním nebo propagandistickým obsahem.

Kritické myšlení je samozřejmě vhodné použít vždy, ale přeci jen někdy to je obzvlášť důležité, aby člověk nepodlehl záměrné manipulaci či přímo podvodu. Kromě webových stránek se často k šíření manipulativních nabídek a informací využívají sociální sítě nebo řetězové e-maily. Proto je vhodné informace ověřovat a nevěřit zprávě jen proto, že jí sdílel nebo přeposlal nějaký známý.

Například proti Pirátům je šířeno často politickou konkurencí (ZDE) mnoho hoaxů (ZDE), které se snaží Piráti vyvracet (více ZDE), aby lidé nepodléhali lžím a manipulacím. Pokud tedy chcete surfovat po Internetu bezpečněji a pomoci zlepšit mediální gramotnost i kritické myšlení sobě či blízkým, instalujte do prohlížeče alespoň doplněk KontrolaWebu.Pridat.eu (ZDE).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama