Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2020 21:29:00

Proč poslanci zamítli pirátský návrh prodloužit odklad úvěrů?

Proč poslanci zamítli pirátský návrh prodloužit odklad úvěrů?

V rámci projednávání vládního návrhu zákona na rozšíření státních záruk úvěrů jsem předložil pozměňovací návrh, který měl prodloužit odklad splátek hypoték a jiných úvěrů do ledna nebo dubna 2021.

Tento návrh poslanci ANO, ČSSD, KSČM, SPD, ODS a KDU-ČSL zamítli.

Koncem října 2020 skončí moratorium pro splátky hypoték a jiných úvěrů. Protože v tuto chvíli jsme na tom ohledně koronavirové krize hůře než na jaře a nechci lidi nechat napospas, když mohou být ve větších problémech a mít ještě menší finanční polštář, předložil jsem návrh na prodloužení moratoria. Chtěl jsem tak zabránit masivnímu nárůstu nesplácených úvěrů, které by mohly mít negativní dopady na dlužníky i českou ekonomiku.

Pro podnikatele, kteří jsou v nájmu, se připravuje program COVID Nájemné, kde jim část nájemného bude doplacena ze státního rozpočtu. Na druhou stranu podnikatelé, kteří splácí například restauraci pomocí hypotéky, nedostanou nyní ani tu nejmenší pomoc odložení splátek. Ještě horší situace může být například u mladých rodin, kteří jsou postiženi výpadkem příjmů kvůli zavřené profesi či výpovědi. Možnost odložit splátky úvěrů také může umožnit úvěrovaným majitelům nemovitostí odložit zase splátky nájemného.

I přes prohlášení České bankovní asociace, mám zprávy od klientů postižených koronavirovou krizí, kterým banky nyní individuálně odmítají prodloužit odklad splátek nebo požadují dodatečné poplatky. Přitom dle neveřejné interní bankovní analýzy, byl pro banky dopad prvního odkladu zhruba neutrální, protože úročení běží i po dobu odkladu. I přesto banky a jiné úvěrové společnosti již nechtěly prodloužit zákon o moratoriu a většina stran volání bank vyslyšela. I když chápu výhrady, že mezi klienty, kteří skutečně potřebovali pomoc, mohli být i někteří, kteří odklad nepotřebovali, z důvodu běžícího úročení prodražující celkovou cenu úvěru si myslím, že bylo takových minimum. V tuto chvíli tak mohu již pouze apelovat na banky, aby skutečně postupovali podle prohlášení ČBA, pomáhali klientům a nezneužili dané situace.

Vládní poslanci s SPD během týdne zamítli také můj návrh na transparentnost zveřejňování státních záruk za úvěry poskytnutých EGAP v rámci programu COVID Plus, který je určen pro největší společnosti s více než 250 zaměstnanci. Zamítnut byl i pirátský návrh na přípravu úpravy jednacího řádu Sněmovny přidáním možnosti jednat online v nouzovém stavu, který byl reakcí na karanténu množství poslanců ČSSD a již nyní problematické jednání Sněmovny v polovičním počtu. Chceme předejít stavu, kdy by se nemohlo sejít ani minimálních 67 poslanců kvůli nemoci či karanténě, to by paralyzovalo řízení státu. Když zvládá jednat online Evropský parlament, zvládl by to jistě i český.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama