Ing. Tomáš Navrátil

  • ANO 2011
  • Opava
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2023 9:20:00

Světelné tabule na zastávkách zvukově pomohou i nevidomým

Světelné tabule na zastávkách zvukově pomohou i nevidomým

O dotaci na pořízení „inteligentních autobusových zastávek“ bude žádat město Přerov.

Po nedávném zavedení QR kódů, které přímo na zastávkách poskytují cestujícím rychlou informaci o spojích a jejich případných zpožděních, by teď mohly být zastávky vybaveny ještě i světelnými tabulemi.

„Vytipovali jsme 29 frekventovaných zastávek s městskou i příměstskou dopravou, kde by mohly být elektronické LED panely, které by poskytovaly on-line informace o aktuálním odjezdovém a příjezdovém čase jednotlivých linek. Panely by měly být vybaveny i digitálním akustickým hlásičem, povelovým přijímačem pro nevidomé,“ popsal plánovanou novinku náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil.  Předpokládané náklady na celý projekt se pohybují okolo 18 a půl milionu korun a město bude na realizaci žádat o peníze z dotačního programu ITI Olomoucké aglomerace. Pokud se Přerovu podaří získat finanční příspěvek, mohly by se inteligentní zastávky začít budovat v srpnu příštího roku.

Byla by to druhá novinka, kterou by byly zastávky vybaveny. QR kódy na jízdních řádech, zavedené v polovině ledna, byly mladší generací Přerovanů přijaty s nadšením – zatímco starší lidé se na sociálních sítích vymezovali s tvrzením, že neovládají chytré mobilní telefony a místo této vychytávky by raději přivítali velké světelné tabule. 

Foto: Světelné tabule by měly být na 29 zastávkách. V tuto chvíli slouží cestujícím alespoň QR kódy u jízdních řádů. „V mobilním telefonu se objeví portál cestujok.cz a načte se online odjezdová tabule s přehledem spojů i s časem odjezdu a případným zpožděním autobusů, které z dané zastávky odjíždí,“ vysvětlil už dříve náměstek Navrátil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama