Ing. Tomáš Raždík

  • Ostrava
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2019 20:49:33

Andrej Babiš rekordně zvyšuje odvody živnostníkům, ekonomika neroste

Andrej Babiš rekordně zvyšuje odvody živnostníkům, ekonomika neroste

Nemáme hospodářský růst. Hospodářský růst znamená, že ekonomika vytváří přebytek zboží a služeb. I pevné procento zdanění by tudíž mělo vydělat státu více. V takové době by stát měl snižovat daně. Nic takového se neděje. Naopak se daně zvyšují.

A je to logické. Ten ekonomický růst je inflační. Vzniklý jen tištěním a přidáváním peněz do oběhu. Čím víc natisknete, tím více peníze ztratí na hodnotě. Nevzniká reálný přebytek zboží a služeb a tak, aby bylo jedněm možno přidat, je potřeba druhým vzít.

V ČR máme 1 milion živnostníků a 2,4 milionu důchodců. Komu vezmete a komu přidáte, aby jste neztratili, ale naopak získali hlasy?


Tabulka ukazuje nárůst povinných sociálních a zdravotních odvodů pro živnostníky (OSVČ).


Zamysleme se i nad tím údajným růstem. Na začátku roku 1993 bylo HDP ČR necelý 1 bilion Kč. Dnes je okolo 5 bilionu Kč. Co jste si mohli dovolit tehdy a co dnes? Muž a žena si mohli pořídit dům na hypotéku, auto na splátky, uživili dvě děti a mohli si zajet v létě a v zimě na dovolenou.

Co si ten samý muž a žena mohou dovolit dnes? 5 domů na hypotéku, 5 aut, uživí 10 dětí a zajedou si na dovolenou 5x v létě a 5x v zimě? Nebo si koupí to samé množství, ale všechno je 5x kvalitnější? Včetně dětí? :-) Vydrží auto 5x déle?

Zdaleka ne. Při pětinásobném růstu HDP by se dalo očekávat, že by ženy mohly přestat chodit do práce. Což bylo běžné v Americe 50-tých a 60-tých let. Dnes už ne. Růst nepochybně je, ale pětinásobek se nekoná. A tak když se má někde přidat, musí se někde ubrat.



Zdroje:

https://www.mesec.cz/clanky/zdravotni-pojisteni-2019-minimalni-zaloha-rekordne-vzroste/
https://www.mesec.cz/clanky/socialni-pojisteni-2019-na-minimalnich-zalohach-si-priplatite-o-dve-stovky/
http://www.ipodnikatel.cz/socialni-pojisteni-osvc-2014.html
https://www.czso.cz/csu/czso/2-inflace_1994_
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/pocet-podnikatelu-v-cr-loni-stoupl-o-10-000-uz-se-opet-blizi/r~f1c9d9f825e411e8a72bac1f6b220ee8/?redirected=1548269928
https://www.novinky.cz/finance/460521-pocet-duchodcu-roste-penzi-pobira-zhruba-2-4-milionu-lidi.html
https://www.kurzy.cz/makroekonomika/hdp/




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama