Ing. Tomáš Raždík

  • Ostrava
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2019 9:55:41

Nejvyšší kupní sílu průměrného platu mají země, které nejsou v EU!?

Nejvyšší kupní sílu průměrného platu mají země, které nejsou v EU!?

O výhodnosti členství v EU si už nikdo nedělá iluze. Ze čtyř svobod, které nám EU měla přinést (svoboda pohybu osob, zboží, peněz a služeb) se vyklubaly žaloby na ČR za nepřijímání migrantů, sankce proti Rusku nebo propagace homosexuálních manželství


 
Obrázek: Bilboard na vlakovém nádraží v Ostravě Svinově, rok 2019. Financováno z programu EU.


Organizace Growth from Knowledge pomáhá velkým výrobcům a prodejcům identifikovat nejlukrativnější regiony na světě za účelem propagace a prodeje jejich zboží a služeb. Za tímto účelem sestavuje mapy kupní síly obyvatel. Zjednodušeně kupní síla vyjadřuje, kolik si toho v dané oblasti za průměrný plat můžete koupit. Nevyjadřuje pouze výši platu, ale poměr mezi platem a místní cenou zboží a služeb.

V listopadu 2018 tato organizace publikovala aktuální mapu kupní síly v Evropě. Výsledek je zajímavý. Nejčervenější oblasti označují místa s nejvyšší kupní silou obyvatel. Naprosto nejvyšší kupní sílu má Lichtenštejnsko a to téměř dvakrát vyšší než v pořadí druhé Švýcarsko. Třetí je Island. Dovolím si zde připomenou, že Lichtenštejnsko (které má pouhých 38 tisíc obyvatel) je tak demokratická země, že obce mají dokonce právo vyhlásit nezávislost a odtrhnout se od státu. To zřejmě udržuje rovnováhu mezi mocí politiků a svobodou občanů. A svoboda vede k prosperitě. Příkladů je mnoho - ty nejznámější jsou Singapore a Hong Kong, které se během 50 let proměnily ze zemí třetího světa na světové ekonomické lídry. Mimochodem, Lichtenštejnsko není v EU ani v NATO. 





Obrázek: Mapa kupní síly v Evropě.



Při pohledu na tuto mapu bije do očí, že tři země jsou zcela tmavě červené: Švýcarsko, Norsko a Island. Ačkoli to není vidět, tmavě červené je i Lichtenštejnsko a Lucembursko. Zajímavé, když si uvědomíme, že mimo Lucembursko to jsou všechno země, které se rozhodly nebýt v EU.


Čtyři z pěti nejbohatších zemí Evropy nejsou v EU!

Zároveň jsou to i země, které jsou jedny z nejdemokratičtějších v Evropě. Z této pětice bych vynechal Norsko, protože jednu třetinu HDP Norska tvoří příjmy z těžby ropy a zemního plynu. Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko považuji za příklad, který by nám měl dodat odvahu. Ano, můžeme demokratizovat politiku. Ne, váš soused není hlupák, který rozloží občanskou společnost - to se vám snaží namluvit elity, které drží v rukou moc. Ano, i velmi malá země může být ekonomicky velmi úspěšná. A ne, EU není náš spasitel, ale brzda, zdroj korupce a nespravedlnosti, centrálně plánovaná neefektivní ekonomika založená na regulacích a přerozdělování, vedená nikým nevolenou Evropskou komisí, ekonomika podobná Sovětskému svazu.


Source: GfK
Obrázek: Tabulka zemí s největší kupní silou v Evropě.


Po první světové válce bylo Československo v první desítce nejvyspělejších zemí světa. Rozdíl kupní síly mezi námi a Německem ukazuje, že rozhodně máme na víc. Ale nejprve musíme přestat být kolonií EU a stát se suverénním státem a jejím rovnocenným partnerem.



Zdroje:
https://www.merriam-webster.com/dictionary/purchasing%20power
https://www.gfk.com/insights/news/map-of-the-month-purchasing-power-europe-2018/
https://www.gfk.com/insights/press-release/europeans-have-around-EUR355-more-per-person-in-2018/
https://www.stone-ideas.com/66371/purchasing-power-europe/
https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/na-zebricku-zemi-v-evrope-dle-prijmu-si-cr-polepsila-na-23-m/r~931138c8ec1511e8a1900cc47ab5f122/
https://dvojka.rozhlas.cz/richard-hindls-ceskoslovensko-kdysi-bylo-9-nejvyspelejsi-zemi-sveta-opravdu-se-7449137




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama