Ing. Tomáš Raždík

  • Ostrava
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2020 12:42:02

USA na cestě stát se banánovou republikou?

USA na cestě stát se banánovou republikou?

USA dnes dluží více peněz, než celý zbytek světa dohromady. A dluh raketově roste.

USA, kdysi vzor všech zemí, dnes upadají před očima. Podle amerického ekonoma a manažera investičního fondu Euro Pacific Capital Petera Schiffa, dnes spojené státy dluží více než zbytek světa dohromady a 55% peněz, které americká vláda utrácí, jsou na dluh. Daňové příjmy USA dnes nedosahují ani poloviny výdajů státu.




Státní dluh USA dnes dosahuje výše 27 bilionů dolarů a exponenciálně roste. Tento stav je trvale neudržitelný a pravděpodobně skončí hyperinflací dolaru a další světovou ekonomickou krizí. Tato krize může být ovšem i krizí bezpečnostní a válečnou. Zdaleka největším přispěvatelem do NATO jsou právě USA.

Tento stav dokazuje, že americká ústava není schopna zajistit stabilní bezpečný stát. USA již nejsou vzorem fungujícícho státu. Stejně jako jím není naše země. Je potřeba zavést nové principy a skutečně stabilní uspořádání státu. Státu, který chrání občany jak před vnějším nebezpečím, tak před státem samotným.

Máme nějaký jiný vzor? Zemi a ústavu, která je toto schopna v dlouhodobém horizontu zajistit? Zde je dobrá zpráva. Ano, máme vzor. Švýcarsko.

Přeložili jsme pro vás ústavu Švýcarska. Tato ústava obsahuje mnoho zásadních principů, které u nás ani v USA nefungují:

- ústava musí být schválena občany v referendu
- ústava je na požádání občanů revidovatelná
- stát má povinnost hospodařit s vyrovnaných rozpočtem
- ústava obsahuje jasné stropy daní (např. strop DPH ve Švýcarsku je 7,7%)
- pravomoc státu vybírat DPH a přímé daně je časově omezena a občané ji mohou státu odebrat (neprodloužit v referendu)

Tyto a další principy fungování Švýcarska jsme pro vás rozpracovali na stránkách Svycarska-demokracie.cz. Pokud se k nám připojíte, budeme rádi. Jsme jediné hnutí, které řeší stav naší země v samotném jádru problému, v ústavě. Ústava je základním kamenem státu a i drobná nedokonalost v ústavě může přinést velké problémy. USA k tomu směřují. Zájmy vlivných skupin a nemožnost občanů zasáhnout přímo do ústavy nikdy nedovolí zavést v USA vyrovnaný rozpočet.


Zdroj:
https://tradingeconomics.com/united-states/government-debt
https://svycarska-demokracie.cz/proc-zmenu-ustavy/



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama