Ing. Václav Novotný

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2015 21:48:00

Pražská koalice nasadila zastupitelům náhubek

Pražská koalice nasadila zastupitelům náhubek

Primátorka Adriana Krnáčová na zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy prosadila omezení diskuse při vystupování zastupitelů.

Podle upraveného jednacího řádu smí nyní zastupitel k programu vystoupit pouze v délce pouhých tří minut. Před časem se poslanci ANO ve sněmovně také pokoušeli omezit demokratickou diskusi. Demokratické strany to odmítly. Dnes naopak na magistrátu demokratické strany ČSSD, Strana zelených, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí spolu s hnutím ANO schválily nový náhubkový jednací řád, který diskusi výrazně omezil.

V prvním půlroce vlády koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se stalo běžnou praxí, že body, které navrhují opoziční strany, do programu zařazeny nejsou, protože koalice svojí většinou jediného hlasu jejich zařazení brání. Přitom se jednalo vždy o významná témata: Blanka, Opencard, Záchranná zdravotní služba HMP, Stavební předpisy, Škodův palác atd. Jednání ZHMP jsou tak omezena na body, které navrhuje koalice, a ta do jednání žádný z významných bodů nezařazuje a už půl roku se jedná pouze o banálních technických bodech typu směna 8 metrů čtverečních pozemku atd.

Na podporu opozičních zastupitelů vystoupil i poslanec TOP 09 a předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek, který využil svého práva poslance přednostně vystoupit i na zastupitelstvu hlavního města Prahy. Upozornil na skutečnost, že podle metodického pokynu Ministerstva vnitra je doporučeno, aby občan měl právo vystoupit alespoň v délce pěti minut. „A zastupitelé, kteří zastupují občany Prahy, mají mít toto právo omezeno na tři minuty?“ uvedl ve svém projevu.
Během diskuse koaliční zastupitelé přirovnali vystoupení opozičních zastupitelů ke krafání a omezení diskuse za příspěvek k demokracii.

Novou úpravou jednacího řádu ztrácení opoziční strany možnost přinášet na jednání akutní témata. „Primátorka prohlašovala, jak bude transparentní, přitom zavedla náhubkový jednací řád a odmítá jakoukoliv diskusi,“ uvedl předseda klubu zastupitelů TOP 09 a nezávislých Václav Novotný a upřesnil: „Fakticky tím zaniká jakákoliv diskuse o tématech, která jsou pro město důležitá, avšak pro koalici nepohodlná vzhledem k nulovému výsledku, kterého při jejich řešení dosahuje“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama