Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2013 15:29:45

Česko mezi 10 nejvyspělejších zemí. Iluze?

Česko mezi 10 nejvyspělejších zemí. Iluze?

„Chceme vrátit Českou republiku mezi 10 nejvyspělejších zemí světa“ - tuto vizi a cíl ČSSD představil ve svém vystoupení stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Je to však pouze iluze či zbožné přání?

Nebo je to vtip – jak jsem si přečetl na blogu jednoho pisatele?

Předválečné Československo se řadilo mezi nejrozvinutější státy své doby a mezi 10 technologicky nejrozvinutějších zemí světa tehdy bezesporu patřilo. I když polovinu své historie prožilo v různých stádiích hospodářské krize. V řadě oblastí bylo dokonce ve světové špičce. Můžeme vzpomenout výrobu letadel, automobilů, textilní a obuvnický průmysl, ale i výrobu zbraní či ušlechtilých ocelí. Značky jako Škodovy závody, Poldi, ČKD, Aero, Tatra či Baťa zněly nejen doma, ale i na světových trzích. Prodávaly um našich inženýrů, techniků a dělníků.

Pravda, těžko lze porovnávat ekonomické poměry v tehdejší Československé republice s těmi dnešními. Mezitím se udála řada věcí. Druhá světová válka či nakonec totalitní režim s budováním socialismu. Všechno patřilo všem a vlastně nikomu pořádně nic. Centální plánování a řízení ekonomiky bez zohlednění nabídky a poptávky, vysoká energetická náročnost výroby, nízká produktivita práce a technologické zaostávání učinilo československé výrobky na světových trzích jen těžko konkurenceschopnými.

Od roku 2001 každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum tzv. technologický index. Hodnotí se tak technologická vyspělost jednotlivých zemí světa podle desítek kritérií především v oblasi ICT technologií. Česká republika byla v roce 2012 hodnocena na 42. místě ze 142 hodnocených zemí světa. Přitom země Skandinávie najdeme v první patnáctce. V těchto severských zemích patří také výdaje na vývoj a výzkum v % k HDP mezi nejvyšší z členských zemí EU a OECD. Na vysoké úrovni je tam kvalita školství  a úzká spolupráce firem s univerzitami. Jejich ekonomiky těží tedy z investic do kvalitního školství, do výzkumu,vývoje a inovací, těží i z nízké kriminality a korupce. Pro příklad úspěšnosti tak nemusíme chodit daleko. Domnívám se, že to by mělo být i naším cílem. Cílem, kterého lze dosáhnout především obnovou hospodářského růstu a  prosazením pozitivních změn pro ekonomiku, podporou konkurenceschopnosti českých firem, podporou vědy a výzkumu, podporou technického školství, ale i efektivním výkonem státní správy a tvrdým potíráním korupce. To jsou také klíčové úkoly příští vládní reprezentace a sociální demokracie se k nim hlásí a jde s nimi ve svém programu do nastávajích voleb.

Chceme vrátit ČR mezi 10 nejvyspělejších zemí světa. Jistě ambiciozní cíl i když je to běh na dlouhou trať.  Ne, nemusí to být ani iluze a už vůbec ne vtip.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama