Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2013 17:12:21

Dluhová brzda jako klacek na příští vládu?

Dluhová brzda jako klacek na příští vládu?

Vládní návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, který bývá také označován jako „dluhová brzda“, byl postoupen na posledním jednání Sněmovny do druhého čtení.

Neprošel návrh sociální demokracie na přerušení jeho projednávání do doby předložení prováděcího zákona, neprošel ani návrh na vrácení  k jeho dopracování.

ČSSD vždy zcela jasně deklarovala, že obecně podporuje zavedení dluhové brzdy jako nástroje pro snižování zadlužení země. Proto také reagovala na nabídku vyslání svých zástupců do komise pro přípravu návrhu zákona. Měl jsem tu možnost se s kolegou stínovým ministrem financí Janem Mládkem práce této komise zúčastnit. Dalo by se předpokládat, že komise připraví návrh zákona, který bude určitým kompromisem a bude akceptovatelný i pro opozici. Především proto, že se jedná o zákon ústavní a k jeho schválení potřebuje koalice i hlasy opozice. Bohužel, nestalo se tak. Řada našich připomínek k nastavení dluhové brzdy akceptována nebyla, finalizaci návrhu pak ministerstvo financí provedlo zcela bez naší účasti. A to jistě záměrně.

Nečasova vláda a předchozí pravicové vlády, vždy se honosící označením „vláda rozpočtové odpovědnosti“ zdvojnásobily od roku 2006 státní dluh ČR, který dosahuje již bezmála 1,7 bilionu korun. Ještě na konci vlády sociální demokracie činil dluh 28 % HDP, dnes po vládách rozpočtové odpovědnosti (spíše nezodpovědnosti) již nezadržitelně atakuje hranici 45 % HDP! A světlo na konci tunelu (řečeno nejen obrazně) vidět není. A tak světe div se, vláda nastavuje první sešlápnutí brzdy již při zadlužení 40 % HDP! Náhoda či záměr? Proč přichází Nečasova vláda s dluhovou brzdou až nyní, pomalu před koncem jejího funkčního období? Proč až nyní tlačí na její rychlé schválení, dokonce bez potřebného prováděcího zákona? Poté co nasekala další stamiliardy dluhů? Hodně otázek a odpověď může být, a zřejmě je, prostá: předhodit veřejnosti nového viníka za katastrofální zadlužení země – budoucí vládu, která přijde po Nečasovi. A z dluhové brzdy učinit klacek, kterým se bude příští vláda mlátit po hlavě.

Václav  Votava  (ČSSD), poslanec PČR

      

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama