Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2013 16:33:56

Investice do školek se vyplatí

Investice do školek se vyplatí

Jako by být matkou malých dětí nebylo na pracovním trhu už tak dost handicapem, nyní těmto ženám komplikuje hledání práce i nemožnost umístit své dítě do školky.

Do školek a prvních stupňů základních škol dorazila populační vlna dětí generace Husákových dětí. Současný nedostatek míst ve školkách, kdy letos nemohlo být přijato až 50 tisíc dětí, opět ukazuje, jak se pravicové vlády posledních 7 let zajímaly o tento  problém. Populační vlna se na rozdíl od té povodňové dá poměrně dobře předpovídat. Situace je o to vážnější, že podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu se neustále zvyšuje také počet neúplných rodin. S jedním rodičem, nejčastěji matkou, žije už 22 % českých dětí, tedy asi 400 tisíc. Skloubit práci a rodičovství je pro samoživitele velmi náročné a zaměstnavatelé jim ne vždy vycházejí vstříc. Děti zůstávají často doma do pěti let věku s matkou a v důsledku  na tom prodělává i stát.

      Sociální demokracie bere tento problém vážně a chce s využitím evropských fondů a dotací ze státního rozpočtu poskytnout obcím prostředky na vytvoření dostatečné kapacity mateřských škol a jeslí tak, aby byly přístupné více dětem. Je třeba si uvědomit, že investice do mladé generace je investicí do budoucnosti celé společnosti. Myslím, že by zároveň mělo dojít, tam kde je to možné, k větší variabilitě a propojení kapacit školek a základních škol, možná i středních škol. Protože zatímco některé školy dnes bojují s nedostatkem žáků, školky jsou přeplněné, ale časem se tato populační vlna přeleje dál a vyprázdní se zase školky. V řadě menších obcí už to tak praktikují dávno.

     ČSSD nechce jen zvyšovat různé sociální dávky, jak je jí pravicí neustále podsouváno. Chceme prosadit také podporu zaměstnavatelů, kteří vytvoří pracovní místa pro matky, ale i otce, po rodičovské dovolené, a podporu služeb, které umožní lepší skloubení péče o dítě s pracovní aktivitou.  Tak, aby se každý dokázal postarat o vlastní rodinu a děti sám díky vlastní práci a ne záchranné sociální síti. Ta by měla fungovat opravdu jen jako dočas
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama