Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2013 20:42:51

Pravicový Boris Šťastný a levicové přilby

Pravicový Boris Šťastný a levicové přilby

Mám rád ve Sněmovně věcné diskuse, i když ne vždy se to daří a střet různých názorových proudů pochopitelně k politice patří.

Že se však poslanci za ODS Borisi Šťastnému podaří zpolitizovat i návrh zákona o bezpečném pohybu při lyžování, respektive v něm řešenou povinnost mít při lyžování přilbu, to jsem opravdu nečekal. A už vůbec bych to nečekal od lékaře. Podotýkám, že by se tato povinnost týkala dětí a mládeže. Jenže panu poslanci Šťastnému se tento zákon nezdá dost pravicový. Prý je zbytečný a mělo by být pouze na svobodném uvážení lyžaře, zda si přilbu vezme. Zřejmě se domnívá, že tento zákon vznikl jen z nějaké levicové posedlosti či pomýlenosti vše regulovat a kontrolovat, jak je nám často podsouváno. Podotýkám, že mezi autory návrhu zákona jsou poslanci jak z pravé, tak  i z levé strany jednacího sálu Sněmovny.
Jenže tady jde především o zdraví dětí. Dětí, kterým někdo tu přilbu musí koupit, dohlédnout, aby si ji nasadily a vysvětlit jim, proč ji mají nosit. Chtěl bych věřit, že všichni rodiče jsou tak zodpovědní a jsou si vědomi rizik. Jenže jestliže tento zákon navrhuje mezi jinými i bývalý náčelník horské služby, asi ví, co dělá. Konec konců podobné zákony platí už i v zahraničí. Určitě nevznikly z hnutí mysli levice nebo pravice, ale vynutila si je nová situace na sjezdovkách. Umělé zasněžování a nové typy lyží zrychlují jízdu a o prázdninách a svátcích bývají sjezdovky přeplněné. Vážných úrazů i smrtelných bohužel přibývá. A nejzranitelnější jsou právě děti. Jeden z diskutujících lékařů ve Sněmovně dokonce řekl, že není nic horšího než vidět umírat dítě.
Jestliže dojde ke zmrzačení nebo dokonce usmrcení dítěte, je to samozřejmě obrovská tragédie pro rodinu. Ale má to i svůj celospolečenský ekonomický aspekt. Bohužel. Náklady na léčení, náklady na invalidní důchod apod. Ztrátu života lze jen těžko vyčíslit.

Když si v autě povinně zapnete pás, je to opatření levicové? Když si jako motocyklista nasadíte povinně přilbu, je to levicové omezování podle chápání pana kolegy Šťastného?  Ne, je to jenom pro vaši bezpečnost. A když nemáte dost pudu sebezáchovy, tak vám to holt nařídí zákon. Trochu pak nechápu pana doktora Šťastného, který je zastáncem zákazu kouření v restauracích. Že by se v tomto případě  jednalo o správný  pravicový přístup?  

Václav   V o t a v a  (ČSSD)

poslanec Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama