Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2021 21:43:00

Situace v mnoha neúplných rodinách naráží na dno

Situace v mnoha neúplných rodinách naráží na dno

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 3. března k návrhu zákona o jednorázovém mimořádném rodičovském příspěvku.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás i já požádala o podporu tohoto našeho návrhu. Jak jistě víte, pandemie trvá již rok a pro mnoho z nás je nepředstavitelné, že se může stát, že to bude trvat ještě řadu dalších měsíců. Mnozí z našich občanů jsou na pokraji sil, a to nejenom psychicky, ale i fyzicky a také především finančně. A právě velmi obtížná situace je pro osamělé rodiče, kteří se již na jaře mnohdy zadlužovali, aby s dětmi vůbec přežili, a nyní už nemají z čeho brát. Někteří se dokonce bojí o střechu nad hlavou.

Již jarní průzkumy loňského roku upozorňovaly na to, že koronavirová pandemie je právě pro tyto ohrožené skupiny pohromou. Tito lidé i za běžných podmínek drželi hlavu sotva nad vodou, a právě pro maminky samoživitelky, pro tatínky samoživitele je tato situace velmi složitá a skutečně jsou skupinou velmi ohroženou příjmovou chudobou. Jejich výdělek se často pohybuje pod 20 tisíci Kč měsíčně, stává se dost často, že jim partneři, tedy bývalí partneři, neplatí alimenty. Také dost špatně shánějí práci, a to pořádnou práci, kvůli nedostatku flexibilních úvazků či předsudků zaměstnavatelů.

Na druhou stranu je nutné konstatovat, že je potěšující, že se během loňského roku zvedla několikrát vlna solidarity se svobodnými rodiči a zejména před Vánoci uspěla řada iniciativ s žádostí o podporu veřejnosti a lidé pomáhali ve sbírkách jak finančními prostředky, tak materiální pomocí. Ať už to byli jen tak lidé v obci, kdy zorganizovali sbírku právě pro samoživitelky a samoživitele, nebo ať to byly známé neziskové organizace či jmenujme například novinářku Noru Frydrychovou, která dokázala vybrat milionové částky na nákupy potravin, také na notebooky pro děti a podobně. Musím ovšem také konstatovat, že tím, že tato krize pokračuje, tak je třeba se obávat, že ochota pomáhat bude zřejmě klesat právě s tou přetrvávající pandemií.

Situace v mnoha neúplných rodinách přitom naráží na dno právě v letošním roce. Část samoživitelek a samoživitelů se musela během první vlny pandemie zadlužit, mnozí měli problémy zaplatit nájem či jídlo. Těžko by si někdo v červnu loňského roku pomyslel, že může být ještě hůře. A je jasné, že druhá a třetí vlna pandemie bude určitě pro tyto skupiny mnohem náročnější.

Dovoluji si ocitovat vyjádření paní Dany Pavlouskové, ředitelky Klubu svobodných matek, která samoživitelům v nouzi pomáhá. A ta říká: Vidíme vzrůstající objem žádostí o pomoc, které nám chodí, ale i také na rétorice, která je často ve znamení zoufalství. Covidová situace prostě není něco, na co se člověk může připravit, i když to již jednou prožil. Čelíte stejným problémům, ovšem v horší finanční situaci a přiznejme si, i s ubývajícími psychickými silami. Všichni podle mě potřebujeme nějaké světlo na konci tunelu, nějakou časovou perspektivu, kdy věci opět začnou fungovat normálně a my budeme mít šanci vrátit náš život do obvyklých kolejí. Tolik paní Dana Pavlousková.

Zatímco vloni na jaře mohli ti šťastnější samoživitelé sahat do skromných úspor, popřípadě díky vlně celospolečenské solidarity usmlouvat s majiteli bytů splátkové kalendáře, dnes je situace jiná, rezervy jsou vyčerpány. Také je třeba konstatovat, že zhruba polovině osamělých rodičů se snížil během koronavirové krize příjem o 3 až 5 tisíc Kč, pětině pak až o 5 až 10 tisíc Kč, a to z hlediska toho, že berou pod 20 tisíc Kč, je takový výpadek opravdu likvidační a celá řada rodičů samoživitelů přišla o práci.

Samozřejmě je také nutno říci, že samoživitelky mnohdy nemají finanční rezervy, často pracují na dohody v sektorech, které byly nejvíce zasaženy opatřením proti covidu, jako jsou služby a cestovní ruch, a také jsou proto nejvíc ohroženy ztrátou zaměstnání.

Dovolte mi také konstatovat, že není překvapující, že podle statistik se 60 % samoživitelů nemělo šanci finančně se připravit na další vlny pandemie a o splácení dluhů ani nemluvě. To jsou všechno argumenty, které nás vedly k tomu, že jsme podali tento návrh zákona.

A dovolte mi také připomenout, že jsme v průběhu projednávání takzvaného rouškovného podali pozměňovací návrh, který sice nebyl přijat zde ve Sněmovně. Společně s panem senátorem Hilšerem jsme pak připravili do Senátu pozměňovací návrh, který reagoval na všechny připomínky ministerstev, kdy jsme určili skutečně pouze jenom skupinu samoživitelek, vyjmuli jsme skupinu rodičů s dětmi, a další technické a legislativní záležitosti jsou připraveny pro to, abychom takovýto pozměňovací návrh mohli podat ve druhém čtení.

Proto vás prosím o propuštění právě do čtení druhého tak, aby mohl být načten tento pozměňovací návrh. A zároveň navrhuji, abychom zkrátili lhůty na projednávání ve výborech na 30 dnů. Pevně věřím, že se to podaří, a předem děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama