Ing. Veronika Vrecionová

  • ODS
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 13:44:38 - Miloš Krab

venkov

Co pozitivního jste pro zemědělce udělali vy? Nečasova vláda byla o to horší, že se zpronevěřila i svým nejvěrnějším, tedy podnikatelům, když zvyšovala daně apod. Ve svém článku zmiňujete také dotace, jsou ale podle vás efektivním prostředkem pro rozvoj venkova?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.06.2014 17:30:03 - Ing. Veronika Vrecionová

Dobrý den, děkuji za dotaz. Je pravda, že se za Nečasovy vlády zvyšovaly daně, a ODS za to jistě nese svůj díl odpovědnosti, byť byla daňová agenda v gesci ministerstva financí, které ODS nevedla. Nečasově vládě se ale zcela jistě podařilo stabilizovat veřejné finance a snížit schodek státního rozpočtu, což například v praxi znamenalo a znamená úsporu miliard korun pří splácení státního dluhu – to ale občané nevidí. Současná vláda také po předvolební kritice opatření Nečasovy vlády postupně dochází k tomu, že většina opatření byla správných, a kdyby se nezavedla dříve, musela by být zavedena třeba v současné době.

Současná vládní reprezentace také převzala, aniž o tom ale mluví, strategii rozvoje zemědělství, která vznikla v době působení ODS na ministerstvu zemědělství a která byla a je prvním dokumentem svého druhu v polistopadovém vývoji naší země. V této strategii jsou obsažena všechna hesla, o kterých se nyní mluví – vyšší podpora živočišné výroby, vyšší podíl domácí produkce v sektoru ovoce a zeleniny, vyšší podíl českých potravin na českém trhu – byla to tedy ODS, která tyto priority jako první zformulovala v oficiálním materiálu.

Dotace na rozvoj venkova by teoreticky nebyly nutné, pokud by rozvoj venkova nedotovaly všechny země EU. I my tedy musíme v tomto deformovaném prostředí venkovské aktivity dotovat, jinak by měli obyvatelé našeho venkova horší postavení oproti svým zahraničním sousedům. Hlavní problém je především v efektivním nastavení podpůrných programů, o němž má aktuálně ODS své pochybnosti – především proto, že podle našeho názoru preferuje spíše velké podnikatelské firmy namísto potřebné podpory rozvoje malého a středního podnikání.