Ing. Vladimír Hönig, Ph.D.

  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 22:23:58

Země česká a dějiny ve spirále

Země česká a dějiny ve spirále

Spirálovitý vývoj našich dějin vyvolává mnohdy mrazení v zádech. Konečně žijeme ve svobodné demokratické společnosti a nenechme si dobrovolně brát naše národní uvědomění.

Z pohledu historie zažívá naše státnost doslova spirálovitý vývoj. Prakticky již od příchodu Slovanů si na území české kotliny brousila zuby celá řada kmenů a takto tomu bylo i v následujících etapách, kdy jsme se v období vrcholného středověku stali součástí Svaté říše římské a dále po r. 1526 byly české země začleněny do rakouské monarchie. Po staletí, kdy se ztěží dalo ubránit postupné germanizaci, se čas od času objevovaly i světlé okamžiky našeho uvědomění nejen za vlády Přemysla Otakara II., Karla IV., nýbrž i díky archetypům našich dějin, jakým byl Jan Hus či národní obrozenci. Po letech závislosti na jiných mocnostech přišlo nadšení ze vzniku samostatného Československa, ačkoliv na jeho území tehdy žily více než 3 miliony Němců, pro které byly událostí roku 1933 a nástup nacistického režimu doslova roznětkou v protistátní činnosti. Následovala Mnichovská zrada a dále vznik Protektorátu Čechy a Morava, kdy se z nás měli opět stát Němci či podřadný národ. Další euforie nastala s koncem války, ačkoliv už s námi mocnosti měli své plány. S nadšením generace našich rodičů a prarodičů obnovovali poválečné jizvy, než přišla další rána a vojenský vpád zemí Varšavské smlouvy. Po období, kdy jsme fungovali jako satelit Sovětského svazu, přišel další světlý okamžik a opět zavládlo nadšení. Otázkou po tom všem je, co bude následovat. Umíme být opravdu nezávislí? V průběhu naší historie a během všech historických milníků stál za všemi zradami i kolaboracemi především boj o moc právě vlastních lidí, ať už to byly rozhodující bitvy, udavači sloužící monarchii, plné Václavské náměstí přísahající věrnost Třetí říši a posléze Stalinovi. S nadšením sledovat v roce 1990 odjezd sovětské armády a přitom s nadšením vítat vojsko americké, přijímat cizí zvyky i kulturu …nemusíme být stále těmi, o které si mocnosti otírají nohy a které samotní mocní využívají jen ke svým zájmům. Naše země si zaslouží, abychom ji bránili a ne ji postupně dobrovolně rozprodávali, a proto vyvarujme se co možná nejdéle tomu, co na nás podle spirály pravděpodobně opět čeká.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama