Ing. Vlastimil Picek

  • BPP
  • Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2013 12:38:16

Brdy nerušíme kvůli developerům

Brdy nerušíme kvůli developerům

Reakce ministra obrany na článek Richarda Dolejše týkající se zrušení Brd

Pokud se panu Dolejšovi nelíbí záměr zrušit vojenský újezd Brdy, má plné právo tento svůj názor prezentovat, ať už mediálně, nebo během projednávání zákona o újezdech na půdě Sněmovny. Měl by se ale držet faktů a ne se odvolávat na neexistující dohody a vymýšlet spiklenecké teorie.

Mé vztahy s Janem Hamáčkem byly vždy korektní. Jakožto se stínovým ministrem obrany jsem s ním projednával všechny důležité armádní otázky. Nikdy jsme ale neuzavřeli žádnou dohodu, že současné vedení resortu obrany nebude pokračovat v optimalizaci vojenských újezdů. Ta vyplývá z armádní analýzy, která jednoznačně říká, že vzhledem k velikosti armády máme zbytečně moc výcvikových prostorů.

Proč jsem předložil materiál na vládu? Jednoduše proto, abychom dodrželi předem naplánovaný harmonogram jednotlivých kroků, jak ho schválila vláda v lednu 2012. Ono totiž nejde jen o Brdy, ale i o zmenšení dalších čtyř újezdů, ze kterých mimo jiné vyčleníme všechny sídelní útvary s jejich 2 000 obyvateli.

A aby zde v roce 2015 mohly vzniknout nové obce a lidé mohli konečně volit místní samosprávu, musí se dodržet určitý časový plán. Podle něj mělo ministerstvo obrany předložit ve druhé polovině roku 2013 vládě návrh příslušného zákona tak, aby mohl být parlamentem schválen do poloviny příštího roku. Tento úkol jsme splnili a vláda materiál projednala a schválila ve středu 20. listopadu. Pokud by byl celý proces zastaven, ministerstvo, armáda a potažmo celá státní správa by v očích mnoha lidí ztratily kredit.

Tvrzení Richarda Dolejše, že ministerstvo obrany podlehlo v případě Brd „tlakům developerských lobbistických skupin“, je mimo realitu. Navíc znehodnocuje práci všech, kteří se v uplynulých dvou letech podíleli na hledání optimálního řešení. Od samého začátku podporujeme v Brdech vznik Chráněné krajinné oblasti, což byl i jeden z požadavků místní samosprávy. Na vyhlášení CHKO úzce spolupracujeme s Ministerstvem životního prostředí. Tato forma ochrany přírody by měla být i pojistkou proti případným nežádoucím developerským aktivitám. A hlavně – území újezdu by mělo být po jeho zrušení katastrálně rozděleno mezi okolní obce. Podoba Brd po roce 2016, kdy má být újezd zrušen, bude tedy záležet zejména na tamních obyvatelích. 

Vlastimil Picek, ministr obrany ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama