Ing. Vlastimil Picek

  • BPP
  • Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2013 9:25:44

Zákon o 3. odboji platí dva roky

Zákon o 3. odboji platí dva roky

Ministr obrany Vlastimil Picek dnes (15. 11. 2013) předá osvědčení dalším bojovníkům proti komunismu. Zákon o účastnících odboje a odporu proti tomuto totalitnímu režimu začal platit téměř přesně před dvěma lety – 17. listopadu 2011.

Ministerstvo obrany, jež za realizaci zákona o 3. odboji zodpovídá, dosud vydalo 421 osvědčení lidem, kteří před rokem 1989 s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie. Úřad k dnešnímu dni eviduje celkem 3992 žádostí, třetinu z toho už rozhodl. Přímým účastníkům odboje bylo dosud vyplaceno bezmála 27 milionů korun, 2 miliony pozůstalým.

Jedním z 16 oceněných bude v pátek 15. listopadu také signatář Charty 77 Milan Balabán. Český evangelický teolog, duchovní Českobratrské církve evangelické, religionista a vysokoškolský pedagog Balabán patřil od roku 1964 mezi nejvýraznější představitele teologického hnutí „Nová orientace“. Hlavní náplní tohoto neformálního společenství bylo řešení aktuálních teologických otázek, soustředilo se však také na snahu upozorňovat na porušování lidských práv. V rámci tohoto hnutí se podílel mimo jiné na vytvoření teologické báze „Nové orientace“ a zprostředkování jejího odeslání do Západního Berlína.

Profesor Milan Balabán dále aktivně vystupoval proti porušování svobody náboženského vyznání a účastnil se jednotlivých jednání „Nové orientace“. Od roku 1975 působil jako evangelický duchovní bez státního souhlasu k duchovenské činnosti a podílel se rovněž na chodu teologicko-filosofických bytových seminářů, na kterých rovněž pedagogicky působil.

V lednu 1977 podepsal Milan Balabán prohlášení Charty 77. S lidmi z okruhu Charty zůstával v úzkém kontaktu po celé období 70. a 80. let. Své teologické texty publikoval v samizdatových edicích a kontrasignoval řadu kritických výzev proti praktikám státní moci. Milan Balabán byl v souvislosti se svými aktivitami v rámci disentu opakovaně krátkodobě zadržován.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama