Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2021 15:39:00

Historické okénko

Historické okénko

Připomínka na facebookovém profilu k výročí úmrtí Antonína Švehly

 Před 88 lety zemřel trojnásobný premiér Československa, předseda Agrární strany Antonín Švehla (15.4.1873-12.12.1933).

Tento význačný muž první republiky se narodil v rodině sedláka v pražské Hostivaři. Absolvoval nižší gymnázium v Praze a Zemskou hospodářskou školu v České Lípě. O studium neměl další zájem a vrátil se na rodinný statek, který v roce 1897 po smrti svého otce převzal. Začal být aktivní v agrárních spolcích. Od roku 1902 byl místopředsedou Sdružení českých zemědělců. V roce 1906 se podílel na vzniku časopisu Venkov.

V roce 1908 byl za Českou stranu agrární zvolen do českého zemského sněmu. Byl jím až do roku 1913, kdy byla činnost sněmu pozastavena. V roce 1909 se stává předsedou této české strany. Za války spolupracoval s českým odbojem, byl jedním z iniciátorů vzniku Českého svazu (českých poslanců Říšské rady a zemského sněmu).

28. října 1918 společně s Aloisem Rašínem (který byl autorem textu zákona), Jiřím Stříbrným, Františkem Soukupem a Vavro Šrobárem podepsal Zákon o zřízení samostatného státu Československého. V nové československé vládě se stal ministrem vnitra a převzal odpovědnost za řízení okresních úřadů a za postupné vojenské obsazování pohraničí.

V roce 1920 opustil post ministra vnitra a soustředil se na vnitrostranickou politiku a sjednocení české a slovenské strany pod názvem Republikánské strana zemědělského a malorolnického lidu.

Od října 1922 až do února 1929 (s krátkou přestávkou od března do října 1926 během politické krize) zastával post ministerského předsedy Československé republiky. Uvažovalo se o jeho kandidatuře na prezidenta, které se v roce 1927 vzdal ve prospěch stávajícího, prvního prezidenta T.G.Masaryka.

Získal si v té době i mezinárodní renomé, protože se stal předsedou mezinárodní organizace evropských agrárních stran. Intenzivní politická činnost se projevila na jeho zdraví., V roce 1929 musel předat pozici předsedy vlády i agrární strany F. Udržalovi a odejít do ústraní. V roce 1933 podlehl vleklé srdeční chorobě.

Antonín Švehla byl rozvážný politik, schopný vyjednavač a muž kompromisu. Zajímavostí pro dnešní dobu sociálních sítí je to, že byl vlastně diskrétním politikem, údajně moc nevystupoval na veřejnosti a mnoho rozhovorů neposkytoval.

Na jeho nejslavnější citát jsem v uplynulém období vzpomínal v poslaneckých lavicích docela často: „Sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo ani vykynout." Čest jeho památce!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama