Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2022 19:38:00

Mohutné deficitní hospodaření předchozí vlády přispělo k růstu inflace

Mohutné deficitní hospodaření předchozí vlády přispělo k růstu inflace

Komentář na facebookovém profilu k loňskému deficitu státního rozpočtu

 Čím víc vláda A. Babiše šlapala na plyn, tím víc je teď nutné tahat za ruční brzdu, aby naše veřejné finance nespadly do propasti?

Hospodaření České republiky rok za rok 2021 skončilo nejvyšším deficitem státního rozpočtu v naší historii. Zajisté k tomu přispěla covidová krize, ale to je pouze část pravdy.

Ještě před covidem rostly státní výdaje rychleji než příjmy a to dokonce i v letech ekonomického růstu, který předchozí vláda promarnila. Místo vytváření rezerv se utrácelo jak na běžícím pásu a zvyšovaly se zejména jen běžné, neinvestiční výdaje. I to stojí za deficitem za rok 2021.

Na to, že jsou veřejné finance dlouhodobě neudržitelné, upozorňovala, již dávno před covidem, Národní rozpočtová rada. Nejvyšší kontrolní úřad zase varoval, že veřejné finance jsou na krizi připraveny hůře, než před deseti lety.

Mohutné deficitní hospodaření předchozí vlády přispělo k růstu inflace a zvyšování cen. S vyšším deficitem a růstem úrokových sazeb se zdražuje samotný dluh, což ukrajuje další a další státní peníze a zvyšuje státní výdaje, které platí daňový poplatník.

Proto je nutné začít státní výdaje krotit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama