Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2018 11:24:39 - sanny

Jak moc (ne)výhodné jsou státní půjčky na bydlení?

Jste pro jejich zavedení? Já slyším od odborníků spíš kritiku. Ptám se vám, protože na vás mlade je cílena. A když už, proč nepůjčit i těm starším? I oni mají nárok na důstojné bydlení, obzvlášť když vychovali děti a neměli třeba možnost jako mladí investovat do bydlení. Přeci jen dřív ženy rodili o hodně dřív než je tomu dnes

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2018 23:08:07 - Ing. Vojtěch Munzar

Dobrý den, 


děkuji za zajímavý dotaz. Já tyto půjčky považuji za nesystémové. Stát jimi konkuruje komerčním bankám za peníze daňových poplatníků. Na jednu stranu stát prostřednictvím ČNB reguluje poskytování hypoték (proti čemuž jsem se spolu se svými kolegy několikrát ostře vymezil), na druhou stranu vybraným lidem poskytuje půjčky. Je to ale pouze líbivé gesto. Půjčkami se totiž nijak neřeší dostupnost bydlení a zejména ceny nemovitostí. Místo toho ODS navrhovala zrušení nesmyslné daně z nabytí nemovitosti, kterou hradí kupující. Tím by se snížily okamžitě náklady na pořízení bydlení o 4%. To ale vládní strany v čele s ANO odmítly. Zároveň chceme zjednodušovat stavební normy a legislativu, aby se zvýšila nabídka nemovitostí a tím nebyl takový tlak na růst cen.