Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2021 14:38:16 - Kysilková Adéla

Prosím o radu

Vážený pane Munzare, dobrý den. Mám otázku. Když během roku nevykonávám pár měsíců živnost a nepozastavím ji, konkrétně kvůli nástupu na mateřskou, berete se to jako kdybych ji vykonávala? Ptám se kvůli daním, kde se musí uvést počet měsíců, kdy byla živnost vykonávána. Děkuji za radu. Nerada bych něco zanedbala. Kysilková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.03.2021 23:21:40 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den, vždy záleží na okolnostech a na specifické situaci. Obecně ale platí, že pokud začnete čerpat peněžitou pomoc v mateřství, čerpáte tedy dávku vycházející z nemocenského pojištění a v té době byste svou činnost vykonávat neměla. V případě, že jste si jako OSVČ nemocenské pojištění neplatila, nepobíráte peněžitou pomoc v mateřství, ale jen rodičovský příspěvek, poté se Vaše živnost považuje za činnost vedlejší. Neznamená to však, že ji máte pozastavenou.  Jak jsem ale psal výše, vždy záleží na konkrétní situaci, a proto doporučuji obrátit se buď na účetní, nebo na finanční úřad, kde by Vám s Vaší situací měli poradit.