Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2019 12:43:45 - osvald

Rozpočtová bilance

Jak je možné, že najednou není rozpočet schodkový, ale přebytkový? Kde vláda ty peníze vzala a co nás to bude stát? Nehrozí, že až bude zase hůř, bude se vše, co se teď zavádí - zvýšení mezd, důchodů ... muset rušit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.01.2019 22:32:28 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den,

děkuji za dotaz. Jedním z faktorů byl velký růst platů v celé ekonomice, proto byl příjem z daní a odvodů do státního rozpočtu vyšší, než bylo plánováno. Máme však stejnou obavu, jako Vy, protože místo toho, aby se zvýšené příjmy věnovaly na úhrady dluhu, investice, nebo vytvoření rezerv budoucna, tak vláda zvyšuje provozní výdaje státu a peníze ihned utrácí. Není to otázka růstu mezd ve státním sektoru, ale zejména růstu počtu pracovníků. Až bude horší ekonomická situace, pak se tento problém zvýšených výdajů projeví naplno a čím později na to bude stát myslet, tím pak řešení bude bohužel bolestnější. 

Otázka důchodů je sama o sobě specifická. Je nutné hledat dlouhodobě udržitelný a ufinancovatelný systém, protože populace se dožívá vyššího věku, je déle v důchodovém věku a za pár let odejdou do důchodu silnější ročníky, které dnes státní rozpočet naplňují. Je to k rozpočtu jedna z našich největších výhrad, vláda si užívá přítomnost, ale na budoucnost zapomíná.