Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2023 18:02:00

„Nejsem ekonom.“ To by si mohl dát pan Stanjura na dveře

„Nejsem ekonom.“ To by si mohl dát pan Stanjura na dveře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k přímé odpovědnosti vlády Petra Fialy za brutální inflaci v České republice

 Vážení přátelé, zahrádka, bábovka, kafíčko. U stolu se dvěma potenciálními voliči nezávazně debatuje Zbyněk Stanjura a jen tak mimochodem utrousí: „Nejsem ekonom.“ Bylo léto roku 2021 a o pár měsíců později se pan Stanjura stává ministrem financí. To video jste možná už viděli. Koluje na sítích hlavně proto, že v něm pan Stanjura kritizuje Piráty za jejich choutky zvedat daň z nemovitostí. Řekl tehdy slovo od slova: „Zaprvé to jsou drobné v tom rozpočtu a zadruhé to je trest za úspěch.“ Teď ten stejný člověk navrhuje zvednout daň na dvojnásobek.

Stanjura jede. Tak se jmenovalo turné, na které se vydal pan budoucí ministr financí před volbami jakoby po vzoru Andreje Babiše. Sice těch lidí potkal zhruba tisíckrát méně než náš předseda, ale vznikla z toho série videí. Celkem zábavná podívaná, stačí dát „Stanjura jede“ do Google. ODS to má i na svém webu. Pan Stanjura se tam třeba baví s majitelem hospody v Klecanech, který chválí Babišovu vládu za covidové programy, díky nimž nemusel nikoho propustit, ale dodává, že by potřeboval těch peněz od státu ještě víc. Pan Stanjura účastně kýve hlavou. O půl roku později v parlamentu už jako ministr financí hřímá, že jsme podnikatelům těch peněz dali moc a tím jsme roztočili inflaci.

Video, o kterém jsem se Vám zmínila na začátku, má ještě pokračování. Pan Stanjura se prochází s manželským párem po vinohradu a káže, jak jsou zemědělské dotace nespravedlivé. Stačily dva měsíce vlády pětikoalice s panem Stanjurou, aby do ulic vyšli zemědělci s transparenty: „PIRSTAN A SPOLU – HROBAŘI ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ.“ Možná si na ty demonstrace po celé zemi a před Úřadem vlády ještě pamatujete. A možná si ještě pamatujete, že Fialovi ministři včetně pana Stanjury nezvládli za minulý rok vyčerpat 54 miliard z evropských fondů. Pan Stanjura by se tedy měl přiznat, že dotace nesnáší hlavně proto, že jim nerozumí.

Pan Stanjura nerozumí ekonomice celkově. Ale my si nemůžeme dovolit na něj útočit. Ani za jeho rekordní sekery státního rozpočtu, které rok od roku zvyšuje, ani za katastrofální inflaci. Vždyť on sám tehdy na zahrádce u bábovky varoval, že není ekonom. Ani jeho šéf Fiala. Celé vládě nezbývá než dokola protáčet obecné pravičácké mantry o utahování opasků, a přitom se slepě spoléhat na stále se zvětšující armádu poradců.

Zvyšování daní, zvýšení věku odchodu do důchodu a zároveň zpomalení růstu důchodů, zavedení plateb u lékaře, zkrácení rodičáku, zrušení školkovného a desítky dalších trapností, které akorát znepříjemní život rodičům, seniorům nebo třeba i živnostníkům. Které dopadnou na lidi už tak bojující o přežití a v důsledku našemu národu jedině uškodí. Za tyto nesmysly, dámy a pánové, platí Fialova vláda svým poradcům z našich daní a chce je jednu po druhé protlačit svou 108ičkou v parlamentu a pak přes senát a prezidenta. U důchodů už jim to prošlo a naší jedinou nadějí je už jen Ústavní soud.

„Nejsem ekonom.“ To by si mohl dát pan Stanjura na dveře, když nemá ani ponětí, jak funguje hospodářství a život celkově. Třeba, že dřív, než se začne péct první rohlík v pekárně, než se otočí první kolo stroje v továrně, než se rozsvítí žárovka v koupelně, musí se zapnout proud. A od ceny proudu a ceny plynu se pak odvíjí cena úplně všeho, co se v této zemi vyrobí a vypěstuje. Takže pánové, ministři Fialovy vlády. Nechali jste astronomicky vyrůst ceny energií, abyste na ně pak dali čtyřikrát vyšší strop, než bylo nutné. Jste přímo zodpovědní za brutální inflaci v této zemi.

Nechali jste nejdražší DPH na potraviny ve střední Evropě. Jste přímo zodpovědní za to, že každý, kdo může, jezdí nakupovat za hranice a tím náš stát přichází o další miliardy na daních. Totálně jste nezvládli zajistit státní kase zdravý příjem a snažíte se tu díru zalepit z kapes nejslabších. Znevýhodnili jste naše firmy oproti jejich konkurentům ze zahraničí a tím jste naši ekonomiku zchromili na mnoho let dopředu.

Slabá a ignorantská vláda se hodí těm, kteří se vyznají. Lobbistům energetických firem a dalších ohromných zájmových skupin s jejich nevyčerpatelnými zdroji. Ti vydělávají díky neschopnosti Fialovy vlády stovky miliard na úkor našich lidí a firem, zatímco pomalu kolabuje české zdravotnictví, školství a průmysl.

My v opozici děláme, co můžeme, aby alespoň naši senioři nebyli obětním beránkem katastrofální neschopnosti vlády. Bojujeme proti sjednocené frontě pětikoaličních poslanců a senátorů, na jejichž stranu se bohužel tento týden svým podpisem oficiálně přidal i pan prezident. Nemohu Vám teď prozradit detaily o naší ústavní stížnosti, kterou chystáme, ale věřte, že na ní dělají ti nejlepší z nejlepších a postaráme se, aby byla neprůstřelná.

Užijte si víkend. Vypadá to, že bude krásně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama