Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2019 14:48:00

Nezatěžujme sociální služby nebo klienty sociálních služeb dodatečnými náklady

Nezatěžujme sociální služby nebo klienty sociálních služeb dodatečnými náklady

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny 5. června 2019 k návrhu změny zákona o evidenci tržeb a o dani z přidané hodnoty.

Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové. Dovolte, abych narušil ten stereotyp a požádal, zejména kolegy z levicových stran, to znamená sociální demokracie a komunistické strany, aby zvážili své hlasování v příštích 12 hlasováních, které se týká sociálních služeb.

Měli jsme tady mimořádnou schůzi k financování sociálních služeb. Máme ten bod po dohodě však zařazen na pátek. Dlouhodobě si myslím, že je na tom politická shoda, že peníze do této činnosti patří. V okamžiku, kdy i tyto služby zatížíme EET, tak vzniknou dodatečné náklady provozovatelům nebo klientům a nakonec to stejně zaplatí veřejné rozpočty. Ať už státní, krajské nebo veřejné.

V této chvíli nepoužiji žádnou ironickou ani vtipnou poznámku na EET, ani ideologický pohled, který určitě dobře znáte. Vydržte tu chvilku, přečtu vám těch 12 činností bez těch NACE, jenom čeho se to týká. A chtěl bych požádat o vstřícnost v hlasování, abychom nezatěžovali tyto služby zbytečnými náklady, které nakonec, jak jsem říkal, zaplatí veřejné rozpočty.

Ty činnosti jsou: sociální péče ve zdravotnických zařízeních ústavní péče, sociální péče v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním a osoby závislé na návykových látkách, sociální péče v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním, sociální péče v zařízeních pro osoby závislé na návykových látkách, sociální péče v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením, sociální péče v domovech pro seniory, sociální péče v domovech pro osoby ze zdravotním pojištěním (správně postižením), ostatní pobytové sociální péče, ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory, ambulantní nebo terénní sociální služby pro osoby se zdravotním postižením, a poslední sociální služby poskytované dětem.

Myslím, že se můžeme shodnout, myslím, že takřka všichni, že v těchto oblastech prostě nedochází k daňovým únikům a že ty dodatečné náklady by opravdu nesly veřejné rozpočty. Proto vás opravdu žádám, abyste v těchto 12 hlasováních podpořili ty naše návrhy a nezatěžovali sociální služby, anebo klienty sociálních služeb, dodatečnými náklady. Děkuji za pochopení. (Potlesk z pravé strany sálu.)


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama