Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2020 20:36:51

Pane premiére, stačí, když z vládní rozpočtové rezervy uvolníte těch 15 miliard

Pane premiére, stačí, když z vládní rozpočtové rezervy uvolníte těch 15 miliard

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Musím říct, že nerozumím tomu, co v těchto hodinách a minutách předvádí vláda. Problém existuje, na tom se shodujeme všichni. Neshodujeme se, jak ho vyřešit. Jednu cestu navrhli kolegové ze Senátu - k té se teď vyjadřovat nebudu.

Druhou cestu - tady paní ministryně pro místní rozvoj - ta je ta nejhorší, nějakým dotačním titulem. A já opakovaně, dnes už podruhé, ale je to asi podesáté za posledních pět týdnů nabízím vládě jednoduchou cestu - a jsem rád, že tady je pan premiér. Nemusíte ani svolávat mimořádnou vládu, pane premiére. Pokud v pondělí rozhodnete, že z vládní rozpočtové rezervy uvolníte těch 15 miliard, zhruba 10,5 miliardy pro obce, 4,5 mld. na kraje, tak příští týden to mají hejtmani a jejich zastupitelstva, starostové (nesrozumitelné) na účtě, a problém je vyřešen. Můžeme v klidu odhlasovat bod číslo 5, ve sněmovní verzi. Tím pádem se dostane na statisíce živnostníků a statisíce malých s. r. o. Teď tady už zhruba dvě a půl hodiny objevujeme dávno objevené. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.

Dotační titul obecně je už ze své podstaty nespravedlivý, byrokratický, zbytečný. Tak buď vláda chce ty peníze obcím kompenzovat - a pochopil jsem z vystoupení mnoha členů vlády, že ano, tak to udělejme jednoduše. Je tady návrh 1 600 (?). My předneseme náš návrh, který je v souladu s legislativním procesem, který byl projednán v Senátu, tisíc až čtyři sta. My podpoříme i ten první, potom procesním návrhu, aby se o tom našem hlasovalo jako o druhém, kdyby ten první náhodou neprošel. A problém je vyřešen. A je vyřešen v průběhu příštího týdne a nemusíme ve svých poslaneckých kancelářích napříč - jak říká pan poslanec Bláha, napříč republikou poslouchat oprávněné stesky starostů, oprávněné stesky starostů.

Oni si poradí s tím sníženým daňovým příjmem, z toho jsou smířeni a je to v pořádku. Když stát vybírá méně, tak mají méně i obce a kraje, je to logické. A nikdo nenavrhuje, abychom to dorovnávali na úkor státních financí, na úroveň roku 2019, 2018 nebo dalšího. Ale to navržené řešení je prostě zbytečně komplikované. Paní ministryně Dostálová, to je proti zájmům těch starostů a obcí. A vy jste tady citovala dopis z Otic. Já pana starostu Otic znám dlouhodobě. Byl to, doufám, že se pan starosta, až to bude číst, nebo až to uslyší, ať se neurazí, byl to můj skvělý úředník, než se vydal na dráhu komunálního politika, je velmi úspěšný komunální politik, je potřetí v Oticích starostou. Tentokrát už neměl ani protikandidátku, protože to fakt dělá dobře, a voliči, občané Otic oceňují jeho práci.

Paní ministryně, pojďme mu teď zavolat, a zeptejme se ho, když jste si ho už brala do úst, pana starostu Otic, jestli by přivítal jednoduchých tisíc korun na hlavu příští týden, nebo dotační titul. Já vím, že on je připravený. On je vždy připravený. On má zásobník projektů. Ale proč to dělat... (nesrozumitelné.)

A já se vsadím, že pan starosta Otic bez mrknutí oka, bez váhání řekne: No samozřejmě, že jsem pro jednoduchou cestu tisíc korun na hlavu, nebo 1 100 korun na hlavu. Pošlete mi to, já si s tím poradím. Moje zastupitelstvo si s tím poradí. Ano, v nejhorším případě, když si vymyslíte dotační titul, tak já jsem připravený poslat i žádost o tu dotaci. Ale proč to dělat tak složitě? Nebo máme nedůvěru v obecní zastupitelstva, které se z veřejných institucí, z politických institucí se těší největší podpoře našich občanů. Když srovnáte důvěru, Sněmovnu, Senát, vládu, krajská zastupitelstva, obecní zastupitelstva, tak dlouhodobě na prvním místě, s výrazným náskokem jsou obecní zastupitelstva. Tak proč se tomu bráníte?

Pokud říkáte, že ty peníze uvolníte. My jsme dokonce navrhli, jako občanští demokraté, aby tam byly i podmínky, aby to bylo buď na investice nebo údržbu majetku. Nebudu potřetí říkat, že ten rozdíl je velmi malý. Myslím si, že každé zastupitelstvo si s tím poradí, a že vám pak v lednu napíše, jak ty peníze použily. Bez toho, že by psal někdo žádost, bez toho, že by se dělaly výběrové komise, bez toho, že někdo bude nad čarou, někdo bude pod čarou. Protože Petr Gazdík měl naprostou pravdu. Máme 6 250 obcí a každá si to zaslouží. Tak proč má být dotační titul? Nebo si snad myslí paní ministryně Dostálová, že některá ta obec si to nezaslouží? Tak ať nám to řekne tady, která obec si to nezaslouží. Tak když mají dostat všichni, tak proč mají psát žádosti? To mi hlava nebere. Jediné, co mě napadá, že vláda ty peníze nechce dát. Ale současně říkají, že je chtějí dát. A nemůžou platit obě dvě podmínky najednou.

Tak pokud je vláda chce dát - a je na to tady většinová vůle ve Sněmovně, tak pošleme buď jedenáct set plus šest set, nebo tisíc a čtyři sta. A hotovo. Problém vyřešen. Od příštího týdne to řeší zastupitelstva. A je velmi pravděpodobné, že to budou malé zakázky, že to dostanou lokální firmy. Ti, kteří potřebují zakázky v těchto týdnech a měsících. A ne, že v září se dozví výsledek z dotačního řízení. Já tomu rozumím. Tomu dala, tomu ne. Tomu dala, tomu ne. Ale to není to, co si ta zastupitelstva všech obcí a všech měst zaslouží.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama