Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2019 14:33:00

Příjmy státu jsou rekordní, vláda s nimi ale neumí hospodařit

Příjmy státu jsou rekordní, vláda s nimi ale neumí hospodařit

Se zvyšováním daně na tabák a alkohol občanští demokraté souhlasí, vláda by ale podle nich měla navrhnout snížení jiných daní, např. daně z příjmu. Podle nich vládě dochází peníze, a tak hledá, jak je dostat z daňových poplatníků.

„Se zvýšením daně z alkoholu a tabáku lze souhlasit. Současně musí dojít ke snížení daně z příjmu, aby se nezvyšovala daňová zátěž obyvatel. V této situaci je ale více než jasné, že k tomu vláda přistupuje proto, že jí docházejí peníze a ona se snaží díry v rozpočtu nějak vykrýt. Stále žijeme v době ekonomického růstu, a příjmy státu jsou rekordní, vláda s nimi ale neumí hospodařit, proto zatěžuje lidi dalším zvyšováním daní,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Současně musím odmítnout návrh na zavedení sektorové daně pro pojišťovny. Hnutí ANO tuto daň sice slovně odmítá, ale ministryně Schillerová ji pod názvem zdanění technických rezerv pojišťoven navrhuje. Navíc musím upozornit, že vláda chce zdanit peníze klientů pojišťoven, které jsou určeny k vyplácení budoucích škod,“ doplnil Stanjura.

„To, že daně, kterými jsou občané zatěžováni, nepřekročí únosnou hranici, by měla zajistit tzv. dluhová brzda, kterou navrhujeme. Ta by měla být novou součástí fiskální ústavy. Tato brzda by stanovila nepřekročitelný strop, maximum daňového zatížení v ČR a zamezila by dalšímu zvyšování daní,“ doplňuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama