Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2022 14:03:00

Proč je důležitá pomoc zemi, zmítané válkou

Proč je důležitá pomoc zemi, zmítané válkou

Komentář na facebookovém profillu k jednání Skupiny Světové banky a Mezinárodního měnového fondu o finančních potřebách Ukrajiny

 Ve Washingtonu jsem se společně s dalšími ministry financí zúčastnil kulatého stolu Skupiny Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Na této debatě, ke které se pomocí videohovoru připojil i prezident Ukrajiny Zelenskyj, jsme řešili finanční potřeby Ukrajiny během probíhající Putinově agresi v této zemi.

Podle odhadů bude poválečná obnova Ukrajiny stát zhruba 350 mld. dolarů. Obnova dopravní infrastruktury si vyžádá asi 21 % těchto nákladů, oprava domů dalších 21 %, ale třeba jen odminování půdy vyjde asi na 20 % z této odhadované částky. Již před časem vznikl Fond na obnovu Ukrajiny, který spravuje právě Skupina Světové banky.

Vzhledem k válce zároveň nemá Ukrajina přístup na finanční trhy a nemůže si tak zajistit dokonce ani finance na běžný provoz státu. Jen letos by to mohlo být téměř 40 mld. dolarů (zhruba bilion korun). Na pokrytí této částky se podílí sama Ukrajina z devizových rezerv, skupina zemí G7, ale také EU, která schválila pomoc této zemi pod českým předsednictvím.

A proč je pomoc zemi zmítané válkou důležitá? Protože je primárně určena k zajištění základních služeb pro její občany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama