Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2022 21:09:00

Součástí balíčku je i snížení spotřební daně na motorovou naftu

Součástí balíčku je i snížení spotřební daně na motorovou naftu

Informace na facebookovém profilu k opatřením na zmírnění dopadů krize, která bude tento týden projednávat vláda Petra Fialy

 Windfall tax – pojem, který v poslední době většina z vás určitě ve veřejném prostoru zaregistrovala. Ekonomové toto opatření také nazývají jako daň z neočekávaných zisků. Firmy v některých odvětvích (velké energetické firmy, banky, petrolejářské firmy) mají v posledních měsících vysoké zisky ne kvůli tomu, že by zlepšily své produkty či služby, ale jen díky vnějším okolnostem.

Windfall tax v 80. letech poprvé využila například konzervativní vláda Margaret Thatcherové ve Velké Británii, není to tedy žádná novinka či levicové řešení, jak někteří říkají a momentálně ho chystají i další země EU.

Já toto opatření nazývám “válečnou daní”, protože bychom o něm jako vláda nikdy neuvažovali nebýt Putina a jeho agrese na Ukrajině. Podstatné je, že schválí-li ji v tomto týdnu vláda, půjde o dočasnou věc, která pomine s koncem energetické krize.

Příjem z této “válečné daně” využije vláda pouze na pomoc s vysokými cenami energií pro domácnosti, firmy a veřejný sektor (školy, nemocnice atd.)

Součástí balíčku, který je z dílny Ministerstva financí a vláda ho bude tento týden projednávat, je i snížení spotřební daně na motorovou naftu. To mělo původně platit jen do konce září, ale stane se z něj na rozdíl od “válečné daně” opatření trvalé. Chceme tím pomoci především českým dopravcům, aby byli více konkurenceschopní, například v příhraničních oblastech. Výše této dan
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama