Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2022 7:42:00

Ukončit období líbivých řešení populistické vlády Babiše

Ukončit období líbivých řešení populistické vlády Babiše

Komentář na facebookovém profilu ke snaze snížit strukturální deficit státního rozpočtu o 1 % HDP

Funkci ministra financí jsem přebíral s vědomím, co od nás naši voliči očekávají a co bezpodmínečně musíme udělat. A to je ukončit období líbivých řešení populistické vlády Andreje Babiše a vyřešit dědictví po Aleně Schillerové v podobě zhruba 220 miliardového strukturálního deficitu. Jakkoliv to bude nepopulární a bolestivé.

A přestože jsme první rok naší vlády museli obětovat řešení akutnějších problémů našich domácností a firem kvůli ruské agresi na Ukrajině a související energetické krizi, nyní je čas se k našemu hlavnímu úkolu vrátit. Od minulého týdne probíhají jednání odborných skupin, v nichž mají všechny koaliční strany své zástupce, a kde se diskutují všechna konsolidační opatření navržená Národní ekonomickou radou vlády. Bavíme se nejen o výdajové straně rozpočtu, ale i té příjmové, ať už o nepřímých daních, ale i skutečně plošném rušení většiny neodůvodněných daňových výjimek.

Cíl je jednoduchý, jakkoliv cesta k němu bude trnitá. Představit v první polovině příštího roku v Poslanecké sněmovně balíček konsolidačních opatření, která od roku 2024 sníží strukturální deficit státního rozpočtu o 1 % HDP, tedy nejméně o 70 miliard korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama