Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2023 17:33:00

V průběhu jara představíme úsporný konsolidační balíček

V průběhu jara představíme úsporný konsolidační balíček

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchům a plánovaným krokům ministerstva financí

 Na Ministerstvu financí jsem v rámci bilančních návštěv k roku vlády přivítal premiéra Petra Fialu. Společně jsme diskutovali o tom, čím jsme si v uplynulém roce prošli, v čem se můžeme zlepšit a co nás v budoucnu čeká a nemine! Tady je krátké shrnutí.

Hned na začátku loňského roku jsme přepracovali špatný rozpočet mé předchůdkyně se schodkem 377 mld. Kč, který jsme úsporami na výdajové straně snížili o bezmála 100 mld. Kč. Rozpočet se bohužel musel v průběhu roku měnit ještě jednou, abychom v něm zohlednili výdaje na pomoc lidem a firmám s inflací a energetickou krizí za více než 71 mld. Kč nebo třeba výdaje na zvládnutí uprchlické krize za téměř 22 mld. Kč. Za 8,5 mld. Kč jsme také historicky poprvé nakoupili plyn do státních rezerv.

Rozpočet na letošní rok jsme sestavili s deficitem 295 mld. Kč a je na míle vzdálený číslům, které bych si v ideálním světě představoval. Museli jsme ale zohlednit zastropování cen elektřiny a plynu pro občany i firmy za zhruba 100 mld. Kč, meziročně vyšší výdaje na důchody o 82 mld. Kč či o bezmála 23 mld. Kč vyšší výdaje na obranu a modernizaci armády.

Už v průběhu roku jsme se snažili ulevit občanům s krizí vyvolanou ruskou agresí a od poloviny roku jsme dočasně snížili spotřební daně z benzínu a nafty o 1,5 Kč/litr. U nafty toto snížení bude trvat i po celý rok 2023. Kromě úlevy všem řidičům na čerpacích stanicích tím také posilujeme konkurenceschopnost českých dopravců zejména v pohraničí. Dále jsme zrušili silniční daň pro osobní automobily a dodávky do 12 tun, pro nákladní automobily nad 12 tun jsme ji snížili na nejnižší možnou úroveň umožněnou evropským právem. Zároveň jsme zrušili povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot. V neposlední řadě jsme na Ministerstvu financí připravili novou dočasnou solidární daň z neočekávaných zisků pro velké firmy, které v důsledku vysokých cen energií a úrokových sazeb profitují bez vlastní zásluhy z války na Ukrajině a dvouciferné inflace. Peníze vybrané na této dani budou v příštích třech letech kompenzovat vysoké ceny energií pro domácnosti a malé i velké firmy.

A co dalšího se nám v průběhu roku podařilo?

  • Zrušili jsme EET a ukončili tak šikanu živnostníků. Snížili jsme tím státní byrokracii a ulevili živnostníkům od zbytečné administrativy. Díky zrušení EET jsme navíc na Finanční správě mohli zrušit dalších 100 pracovních míst. Celkem bylo v resortu financí loni zrušeno 925 míst.
  • Zvýšili jsme roční limit pro povinnou registraci k DPH z 1 na 2 mil Kč a na stejnou hranici jsme posunuli i možnost přihlášení k paušální dani. I těmito kroky jsme výrazně snížili administrativní zátěž podnikatelů. 
  • Odešli jsme z dvou postsovětských bank, které jsou pohrobky RVHP a škodili jménu České republiky ve světě.
  • Podepsali jsme smlouvu o zamezení dvojího zdanění s Katarem. Podpořili jsme tím rozvoj vzájemných hospodářských vztahů a nakročili k možné budoucí spolupráci na dovozu plynu.
  • Prodloužili jsme těžbu v OKD do konce roku 2025, čímž jsme udrželi cenu tepla a teplé vody pro významnou část naší republiky.
  • Modernizujeme letiště v Mošnově, kde se zároveň ve spolupráci s Ministerstvem obrany chystá logistická základna Armády ČR.
  • Zavedli jsme automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce, která je tak poprvé v historii predikovatelná a garantuje dostupnost a kvalitu zdravotní péče.

A co nás čeká v budoucnu?

V průběhu jara představíme úsporný konsolidační balíček, na kterém posledních několik měsíců pracují experti vládní koalice. Našim cílem je vypořádat se s dluhovým dědictvím po vládě Andreje Babiše a snížit od příštího roku strukturální deficit rozpočtu nejméně o 70 mld. Kč, tedy zhruba o 1 % HDP. Chystáme také podporu výstavby dostupného nájemního bydlení a zefektivnění a digitalizaci převodu nepotřebného státního majetku na obce a kraje na základě největší provedené inventury státního majetku v historii České republiky. Čeká nás tedy ještě hodně práce!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama