Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2015 12:19:00

Vy si fakt myslíte, že vláda podpoří člověka, který propouští dva lidi?

Vy si fakt myslíte, že vláda podpoří člověka, který propouští dva lidi?

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2015 k zákonu o zaměstnanosti, týkající se kurzarbeitu a podpory firmám v době krize, v reakci na ministryni Marksovou.

Jak to bude v praxi fungovat, když to projde? Malá firma nebude mít čas ani prostor vypracovat žádosti na úřad práce. To je ta nerovnost, kterou zakládáte. Buďto mělo být obecné pravidlo, a pak je to nároková částka, nebo to bude subjektivní. Ano, velká fabrika se silnými odbory, ti si to napíší, ti mají dostatek úředníků, dostatek THP pracovníků, aby napsali hezkou žádost, zdůvodnili to, napsali všechny makroekonomické údaje. Ale ten malý živnostník, drobný podnikatel, malá, střední firma na to nemají čas ani kapacitu.

Takže reálně je to znovu pokus vlády pomáhat velkým a současně ne, že pomáhat, ale ztěžovat, vytvářet nerovné podmínky pro malé. Nebo si fakt myslíte, že člověk, který bude mít pět zaměstnanců a bude muset propustit kvůli krizi dva, což je 40 %, bude mít čas vypracovat zdlouhavou žádost na úřad práce a měsíce čekat, než to projedná úřad práce, postoupí to vládě a vláda (nesrozumitelné) řekne - tady živnostníkovi z Opavy, který má pět zaměstnanců, hrozí, že propustí 40 %, což jsou dva, vláda vyhoví? Vy tomu skutečně věříte? Já vůbec ne. A neříkejte nám, že to nečteme.

Tohle je obecná floskule. V zásadě jste potvrdila naše nejhorší obavy. Vy jste řekla: Posoudí to moudrá vláda. Tak co vlastně chcete? Kde vidíte korupční riziko, když naše moudrá vláda to bude posuzovat? A na základě jakých parametrů? Vy jste říkala, že vláda bude definovat externí zdroje, například v hospodářské krizi.

No to je v pořádku. Ale kdo zaručí, že ti malí budou mít dostatek prostoru, energie a času, a než vláda rozhodne, ta firma buď nebude, zaměstnanci budou na úřadech práce a ti, místo aby hledali práci, budou posuzovat kurzarbeit. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama