Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2016 21:26:00

Zapomínáte říct, že jste to už jednou pokazili

Zapomínáte říct, že jste to už jednou pokazili

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2016

 Nevím, proč si stěžují poslanci, kteří chtěli jednat po 19. hodině. Já jsem pro to nehlasoval. Tak jste si to odhlasovali, tak si nestěžujte. Když už máme otevřenou rozpravu, pane ministře, dovolte, abych zareagoval na vaše závěrečné slovo. Já bych už jinak nevystupoval ani s přednostním právem, i když bych mohl. Ale když je normální rozprava, tak ano,

Vždycky řeknete takový kus pravdy. Vy jste vysvětlovali, proč ten zákon je nedokonalý, že jste respektovali rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Ale ne úplně. Takže jste vy osobně převzal osobně plnou zodpovědnost za ty nedostatky. Kdyby jste to přijal se všemi pozměňovacími návrhy, tak máte pravdu a mohl byste říct. Já nic, to vy. Vy jste o tom hlasovali a jak jste si to odhlasovali, tak po tom naschválu svých koaličních partnerů jsme to předložili.

Ale vy jste si politicky vybrali jen některé pozměňovací návrhy, nebo všechny, které prošly a jeden, pro který hlasovalo - já teď nevím - skoro 90 poslanců, jste se politicky dohodli, ne odborně, ani věcně. Tak myslím, že korektní informací je, že ty nedostatky, ty ostatní a ty nelogické věci, o kterých mluvil pan ministr, jste ochoten akceptovat. Předkládá to vláda, vy jste tady za vládu, tak se prosím nevymlouvejte na Poslaneckou sněmovnu.

Těch 30 dnů je prostě málo, protože předpokládám, že nezazní jeden pozměňovací návrh v rámci projednávání. Vy už chcete za 30 dnů mít druhé čtení. My za to nemůžeme, že jste ten zákon na poprvé nezvládli a vy se teď tváříte a hasíte něco - ještě s takovým tím nadšením - my to teď projednáme, teď už to je fakt priorita.

Ale ten zákon už mohl být schválen.

A díky tomu, že jste se v koalici nedohodli, což respektuji a pamatuji si, jak je složité mnohdy pro koaliční poslance podporovat výsledný kompromis a ctít ty dohody. Tak nevím. Já osobně, kolegyně a kolegové - teď to není pohled opozičního poslance, který ten zákon nepodporoval a pan ministr věděl, že ho nebudeme podporovat - říkám, my jsme nepřekvapili při tom závěrečném hlasování.

Ale mně připadá nedůstojné Poslanecké sněmovny, že my nepřijmeme zákon, vláda nám v řádu jednotek dnů pošle s jedinou výjimkou to samé. Ještě má tu odvahu - a to fakt používám, protože je první den po prázdninách, tak volím mírný slovník - má tu odvahu nám to navrhnout v devadesátce. A teď se všichni usmíváte, vy, kteří to podporujete. Říkáte - tak teď už se to povede.

Když jsem říkal u volebního zákona zase ten samý argument. Jsme v pasti. Ale do té pasti jste nás vehnali vy. A teď už jsme nemohli nic jiného dělat, než že jsme v pasti. Museli jste to rychle odhlasovat. A tam nebyl čas na to, abychom si vyjasnili, debatovali a případně to udělali znovu. Takže jednou to jde a jednou to nejde.

A mně přišlo docela úsměvné, když jsem sledoval vyjádření čelních politických představitelů Poslanecké sněmovny před touto schůzí, že v období, kdy kolem nás jsou tak závažné problémy - Brexit, budoucí vývoj Evropské unie, problematická smlouva s Tureckem, víza ano, či ne, nesmyslné návrhy jednotné azylové a migrační politiky, nápady, že budeme platit peníze, když nebudeme chtít přijímat emigranty, na což máme plné právo.Tak vy vyhlásíte, že prioritou této schůze, možná celé podzimní sezóny Parlamentu, je protikuřácký zákon.

A zapomínáte říct, že jste to už jednou pokazili, že se vám to úplně nepovedlo. Nakonec ministr a sociální demokraté ustoupili. Jinak se to nedá interpretovat, protože vím, jak kdo hlasoval. Tak nevím, vašich 30 členů, nebo kolik bylo pro pozměňovací návrh Marka Bendy, najednou prozřelo a teď už ví, v souladu se svým svědomím a osobním rozhodnutím, že udělali chybu. Tak takovou trošku komedii tady s námi hrajete.

Pak nejste ani schopni v rozpravě načíst zkrácení. Jak říkal pan zpravodaj, promluvilo osm lidí. Možná to pan zpravodaj, nebo někdo mohl načíst. Tak tady hrajeme takové ty věci, že budeme znova otevírat rozpravu a budeme zase něco chytat na poslední chvilku. Doporučuji to zkrácení lhůty neschvalovat.

Dejte prostor pro poslance, aby mohli vypracovat a možná lépe zdůvodnit své pozměňující návrhy, aby vás přesvědčili, že ten původní návrh Marka Bendy byl smysluplný. Nikomu nevadil. Protože, jestliže řeknete, že uzavřený prostor pro ty, kteří se tam chtějí uzavřít, je to jejich rozhodnutí. Já bych tam určitě nevlezl. Ještě k tomu bez obsluhy. Tak všechny ty argumenty, které používáte, jsou najednou vyřešeny.

A najednou jenom proto, že vám kolegové z ANO řekli, že pro to hlasovat nebudou, nebo že se spletli, že vlastně nevěděli, pro co hlasují. A nebyli to žádní řadoví poslanci. Tady před sebou vidím prvního místopředsedu hnutí ANO, místopředsedu hnutí ANO. Ti to podpořili, aby pak prozřeli a ještě nám vykládali takový ten večerníček a možná na ČT2 nebo na ČT art už skončil.

Ale ten večerníček - a vzpomeňte si. Pan první místopředseda a předseda poslaneckého klubu byli přehlasováni ve svém klubu. To bylo asi poprvé, ale myslím, že naposled. To my známe všichni takové to, že se někdo nechá úmyslně přehlasovat a pak říká - milí kolegové, sociální demokraté, nezlobte se, dělal jsem, co jsem mohl, ale ten klub jsem prostě v tomto okamžiku uřídit nemohl. Tam byla revolta. Já jsem to sice myslel dobře, ale nakonec to dopadlo jako vždycky, no.

Ale když to říká reprezentant tradiční politické strany jako pan předseda Faltýnek. Já vždycky zamáčknu slzu v oku. Dneska jsem viděl tiskovou konferenci. On říkal - ty tradiční politické strany nám křivdí a zapomíná, že 18 let byl členem té tradiční politické strany. Tak jeho bývalí kolegové, nebo dvacet, nebuďte na pana předsedu Faltýnka tak škaredí. Nedělejte mu ty podrazy a ty naschvály. Protože on přece jako dlouholetý člen tradiční politické strany to musí znát. Zejména uvnitř sociální demokracie.

Tak mu to nedělejte. Buďte tak hodní. On pak chudák musí chodit na ten mikrofon, na nás všechny. A my pak jsem v jednom v jednom pytli s váma, že jo. My jsme mu nic neudělali. My jsme s ním možná vládli v koalici v Prostějově, jestli se nepletu a najednou jsme my taky ti zlí, kteří jemu a jeho stranickým kolegům... Pusťte si tu dnešní tiskovku. Tak ufňukanou jsem už dlouho neslyšel, jo. Všichni nám škodí.

No, ale pan ministr se směje, ale ustupuje, že jo. Výsledek je ten, že to na sociální demokraty zabírá a na nás ne. Takže abych to zkrátil a vás nezdržoval. Abyste neřekli, že chci mluvit do 21., to teda nechci. Nepodporujte zkrácení lhůty na 30 dnů, není to důstojné Poslanecké sněmovny. Nechte nám 60 dnů a pak si hlasujte, jak vám vaše svědomí dovolí a co vám vaše svědomí umožní.

Děkuji za pozornost.

(Potlesk z řad poslanců ODS a od poslance Faltýnka)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama