Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2023 14:07:00

Zopakuji, že ty příjmy jsou realistické

Zopakuji, že ty příjmy jsou realistické

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2023 k návrhu státního rozpočtu pro rok 2024

 Děkuji za vstřícnost, pane místopředsedo.

Shodli jsme se na tom, že v letošním roce je to prostě výhodnější o zhruba čtyři desetiny (procenta) úrokové míry. Při částce jedna miliarda euro to fakt není málo. A na ty hypotetické otázky a hypotetické varianty odpovím stejně jako před rokem. Pokud se ukáže, že z EIB to nebude výhodnější, tak to logicky nebudeme čerpat. Vždyť ta otázka letos byla úplně jednoduchá. Buď si půjčím za 4 %, nebo za 4,5. Myslím, že každý z nás, každý občan si vybere raději úrok 4 % než 4,5. To je úplně logické. Co je na tom překvapivého? A stejně budeme postupovat příští rok.

Zopakuji, že ty příjmy jsou realistické, jsou potvrzeny nezávislým výborem pro rozpočtové prognózy. Samozřejmě čas nás rozsoudí. Ale jsem si jistý, že ten odhad je velmi přesný, velmi realistický. A paní bývalá ministryně velmi ráda mluví - a řekl bych, že správně - o kvalitách expertů na Ministerstvu financí. To jsou ale jejich odhady. To nejsou odhady ani ministra financí, ani vlády jako celku. My děláme výdaje především. Ale příjmy nám predikují experti na úrovni Ministerstva financí. A mně to vlastně nevadí, ale jako jaká je realita? To je návrh ministra financí, to je návrh vlády. Ono mi to vlastně nevadí, když říkáte, že co navrhnu, mi vláda schválí. Ono to tak není, ale mně by to vlastně nevadilo, kdyby to tak bylo. Ale to není a být nemůže. Já se za to neschovávám.

Já jsem předložil návrh na jednání vlády. A jak jsem říkal, získal jsem podporu všech členů vlády, což nebylo obvyklé ani v dvoučlenné koalici v minulém volebním období. Nás je pět politických stran a jednomyslně jsme tento návrh jako realistický a vyvážený podpořili.

Ještě jednou děkuji, pane místopředsedo, za vstřícnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama