Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2010 14:01:54

ODS vší silou brání asociální zákony

ODS vší silou brání asociální zákony

Kdysi koloval vtip, že je parlament „cosi mezi muzeem a divadlem. Donedávna jsme se mohli domnívat, že tato anekdota patří historii. Bohužel, díky tomu co minulý týden předvedli poslanci z ODS, se ukázalo, že se fungování parlamentu se nezlepšilo.

Poslanci ODS se totiž vší silou snažili odmítnout návrhy zákonů, které musí – nechceme-li v v době hospodářské krize snížit životní úroveň většiny obyvatel – nahradit ty, jež prosadila Topolánkova vláda. Tehdejší kroky pánů Topolánka a Kalouska, jakými bylo například snížení mateřské, nebo neplacení prvních tří dnů nemocenské, jsou totiž naprosto asociální.

Jelikož na to nemá ODS ani sílu, ani argumenty, hrají její poslanci jednoduše v parlamentu divadlo. A nutno dodat, že značně špatně, protože jejich obstrukce v době, kdy musíme čelit řadě závažných problémů, nic pozitivního nepřinesou.

Lze pochopit, že někomu, kdo je již léta dokonale odtržen od reality, přijde správné, aby ČSSD počkala s prosazením svých návrhů na obnovení vyplácení nemocenské, zvýšení mateřské či vyplacení jednorázového příspěvku důchodcům, až po volbách. Těžko se ovšem vysvětluje lidem z nízkopříjmových skupin, že kvůli tomu musejí vydržet s minimem prostředků ještě několik měsíců.

Představitelé ODS si evidentně neuvědomují, že u nás více než polovina důchodců pobírá penzi nižší než 10.000 Kč, a několik desítek tisíc seniorů musí vystačit dokonce s částkou nižší než 5.000 Kč.

Stejný případ je pak zmíněná nemocenská. Někomu se opět může zdát, že zde ODS dosáhla skvělých výsledků, protože poklesla nemocnost. A že je vlastně dobře, když lidé nechodí k lékaři a nemoci přecházejí. Bohužel, situace opět není taková, jak se na první pohled jeví.

Lidé se v čase hospodářské krize často jednoduše bojí jít k lékaři. Uvědomují si, že se o jejich místo uchází hned několik nezaměstnaných, a že to podnikatelé dobře vědí. Stejně tak má dnes řada rodin mimořádně napjaté rozpočty a výpadek byť v řádu stokorun nemůže jednoduše dovolit. A tak chodí občané do práce s chřipkou, ale třeba i zánětem okostice jako za starého mocnářství. Opravdu je to úspěch, který musí ODS hájit všemi prostředky?

Kolegové z ODS neustále hovoří o tom, jak lidé málo pracují a jak raději zneužívají sociální systém. Uniká jim při tom, že u nás existuje řada regionů s více než 20% nezaměstnaností, kde nalezení místa představuje mimořádný problém. A i tito nezaměstnaní musejí, nechtějí li přijít o podporu, dodržovat řadu přísných pravidel.

Zkrátka není čas na obstrukce, jednostranný a zarputilý názor na závažné problémy. Je čas na  konstruktivní přístup a rázné kroky, které pomohou lidem překonat důsledky hospodářské krize.

Zdeněk Škromach
místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama