Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2014 7:48:50

Den s T.G.M.

Den s T.G.M.

V sobotu 8. března se při příležitosti narození prvního prezidenta v prostorách Muzea T.G.M. v Lánech konal již tradiční Den s T. G. Masarykem.

V sobotu 8. března se při příležitosti narození prvního prezidenta v prostorách Muzea T.G.M. v Lánech konal již tradiční Den s T. G. Masarykem. Kromě prohlídky expozic československého prezidenta mohli účastníci shlédnout i prezentaci Masarykovy rodiny, československých legií a období první republiky. Nechyběly ani oblíbené pokrmy Masaryka, fronty se stály především na švestkové knedlíky připravené přímo na místě kuchařským mistrem Jaroslavem Vašákem.

Akce se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který při pietním aktu položil k jezdecké soše za Středočeský kraj věnec a pronesl krátký projev:

„Připomínáme si narození Tomáše Garrika Masaryka, kterého zná národ jako prezidenta osvoboditele, jako prezidenta, který se zasloužil o vznik samostatného československého státu. Cimrman by možná řekl, že byl předurčen stát se osobností už rokem narození, které se dobře pamatuje... (1850).

Masaryk nebyl ale jen prezident, měl ve svém životě i jiné důležité role, které mohou být inspirací i pro současnost.

Nemohu nezmínit, že Československo jako bratrský stát Čechů a Slováků již neexistuje, nevydrželo ani tolik let jako právě Masaryk. A nejen Československo. Světová mapa se mění neustále – národy a státy se spojují a rozdělují, někdy ze stejných pohnutek jako my v roce 1918, kdy jsme se osvobodili od Rakouska-Uherska, jindy v duchu hesla rozděl a panuj. Někdy se právo na sebeurčení i plasticky tvaruje podle ložisek strategických surovin...

Málo se také připomíná Masarykův zásadový postoj k rukopisům. Národ si v době obrození žádal i falešné důkazy svých historických kořenů, ale Masaryk stál na straně pravdy, i když byl v očích mnoha obrozenců skoro vlastizrádce. I dnes bychom měli všichni hledat pravdu, nedat na výhodná a obecně přijímaná tvrzení, i kdyby to mělo znamenat jít proti proudu.

Pro současnost inspirující je i Masarykův postoj v době hilsneriády. I my bychom měli odmítat hony na čarodějnice, a je jedno, zda je za čarodějnici označena konkrétní osoba, etnikum, celý národ nebo celé státy.

Připomínáme si dnes narození našeho prvního prezidenta a je vidět, že nám má stále co říci. Trefné a platné je např. jeho následující vyjádření: „Tož demokracii bychom už měli, teď ještě sehnat nějaké ty demokraty.“ Přemýšlejme o tom.“

 S oblíbenými písničkami vystoupil u sochy i Chorus Laneum, součástí dne bylo i zahájení výstavy „T. G. Masaryk a gastronomie“. Den uzavřel koncert s hlavním slovem houslí, klavíru a violoncellem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama