Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2013 6:46:17

Kolokvium o nové expozici Národního muzea

Kolokvium o nové expozici Národního muzea

V historické budově Národního muzea, v nádherných prostorách Pantheonu se s podporou Ministerstva kultury ČR a v rámci projektu „Strážci paměti. 200 let českého muzejnictví“ konalo 20. – 21. listopadu 1. odborné kolokvium k novým expozicím NM.

V historické budově Národního muzea, v nádherných prostorách Pantheonu se s podporou Ministerstva kultury ČR a v rámci projektu „Strážci paměti. 200 let českého muzejnictví“ konalo 20. – 21. listopadu 1. odborné kolokvium k novým expozicím Národního muzea.

V dvoudenním pásmu vystoupení a odborných diskusí byl rozebrán projekt  rekonstrukce Historické budovy NM včetně jejího provázání s Novou budovou. Na ploše téměř 17.000 m² budou umístěny zejména stálé expozice, ale nebudou chybět ani prostory pro krátkodobé výstavy. Nové stálé expozice se budou vzájemně propojovat a doplňovat, aby zasahovaly do všech vědních oborů, které jsou v muzeu programově zastoupeny – tedy v oblastech informací o přírodě a historii českých zemí, jejich přírodnímu, dějinnému a kulturnímu kontextu.

Zajímavé debaty zahájil ředitel odboru muzeí a galerií MK Pavel Hlubuček, pak ředitel Národního muzea Michal Lukeš tématem Nové expozice - od vize k realizaci, Dagmar Fialová uvedla akci z pohledu managementu. Základní koncepci stálých expozic představili společně Jan Sklenář a Marek Junek. Ve čtvrtek pak přítomné seznámili i s podrobnější koncepcí expozice, včetně obsahu a tras návštěvníků. Panelové diskuse pak potvrdily velký zájem nejen odborné veřejnosti o novou tvář centrální muzejní instituce v ČR. Mezi vystupujícími byli např. ředitel Knihovny Národního muzea Martin Sekera, zástupci Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, Centra pro teoretická studia UK, Přírodovědecké fakulty UK, Ústavu historických věd FF Univerzity Pardubice, Národního památkového ústavu, pověřený ředitel Národní galerie v Praze Vít Vlnas.

Druhý den byl věnován i odborným panelům, kde se hodnotila nová přírodovědecká i společenskovědní expozice. Do diskusí se zapojilo celé spektrum kapacit od Astronomického ústavu přes Zoologickou zahradu Praha po Ústav českých dějin.

„Odbornému týmu se podařilo v záměru navýšit veřejnou plochu po rekonstrukci o 30%, takže bude dost prostoru pro ucelenou expozici 200 let kontinuálně budované sbírky. Mimo tradičních podob prezentace se v projektu klade důraz i na moderní multimediální prvky. Výhodu vidím také v tom, že je expozice od počátku budována s ohledem na cílové skupiny návštěvníků (od škol po rodiny s dětmi, seniory, odbornou veřejnost či zahraniční turisty) a jim jsou také přizpůsobeny návštěvnické okruhy. Nezapomíná se samozřejmě ani na děti, také jim bude patřit část budovy v projektu tzv. Dětského muzea.“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se akce taktéž částečně zúčastnil.

Součástí projektu je samozřejmě i nezbytné “PR“, tedy komunikace s veřejností, která by měla přispět k zvýšení návštěvnosti instituce. Motivační má být i systém slev a věrnostní program.

Součástí kolokvia byla i exkurze po prostorách Národního muzea.

„Národní muzeum ale není jen stará a nová budova na Václaváku, určitě si nenechte ujít Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském náměstí, České muzeum hudby na Malé Straně, Národní památník na Vítkově, Musaion u Petřína, Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích či zámek Vrchotovy Janovice – tam všude jsou expozice Národního muzea…“ rozšířil nabídku radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama