Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2016 6:15:26

Letecké muzeum Metoděje Vlacha by mohl obohatit český Air Force One

Letecké muzeum Metoděje Vlacha by mohl obohatit český Air Force One

Rada kraje schválila 29. srpna záměr pořízení letounu Tupolev TU-154M(1003).

Rada kraje schválila 29. srpna záměr pořízení letounu Tupolev TU-154M(1003).

„Tupolev byl dodán do České republiky v roce 2002, sloužil jako obdoba Air Force One – létali v něm v letech 2000 – 2007 vládní činitelé, prezidenti Havel i Klaus, obletěl téměř celý svět. Jeho prohlídka bude jistě dalším vítaným obohacením nabídky našeho leteckého muzea,“ sdělil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Vládní Tupolevy byly prvními našimi vojenskými letadly, která dolétla do Ameriky, Austrálie či na Nový Zéland. President Václav Havel s uvedeným letounem létal v roce 2002, prezident Václav Klaus v roce 2007. Provedly ale také celou řadu vojenských a humanitárních letů do mnoha oblastí světa.

Letoun má presidentský salonek pro 8 sedadel obložený kůží, je vybaven televizí a audio-video přehrávači. Dále má 1. třídu se 17 sedadly a turistickou třidu s 90 sedadly. Vybavena je rovněž kuchyňka i pilotní kabina.

Letoun v roce 2002 převzala armáda ČR v rámci deblokace ruského dluhu, sloužil až do roku 2007. Nyní ho vlastní Slovácký aeroklub Kunovice. Letoun má délku 48 metrů a výšku 12 metrů, paluba se nachází ve 4 metrech.

Dnes stojí letoun odstaven na ploše vojenského letiště Praha Kbely, bude postupně demontován, šroubek po šroubku a připravován k transportu. Příští rok by měl být v Mladé Boleslavi u leteckého muzea postupně smontován. Letoun bude koupen za symbolickou 1 korunu, zhruba 2 miliony Kč ale bude stát demontáž a stejnou cenu montáž, několik set tisíc korun pak i přeprava.

„Letoun bude umístěn na parkovišti před Leteckým muzeem Metoděje Vlacha jako velký exponát s vchodem přímo z haly muzea. Exponát ještě více zatraktivní současnou expozici,“ představil plány vedoucí leteckého muzea Vladimír Handlík.

„Letoun mohl skončit ve šrotu jako jeho dvojče. Je však součástí naší vlastní historie a my jsme rádi, že ho můžeme zpřístupnit a uchovat pro další generace jako technickou památku. Prostor letadla určitě nabídneme i na různá jednání, pro návštěvníky muzea by měla být prohlídka Tupoleva zahrnuta již v současném vstupném,“ dodal radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama